Och hur går det sen ? (priserna för trådlöst bredband)

image_pdfimage_printSkriv ut

Billigt trådlöst bredband, inga begränsningar … Finland idag, Sverige för fyra år sedan. Men nyligen chockhöjdes priserna i Sverige och begränsningarna är hårda. Så det är bara att se på Sverige för att få en bild av hur det blir i Finland i framtiden.

I Sverige lyckades operatörerna utmärkt ifråga om att sälja trådlöst bredband. Men då de sålt 1,5 miljoner abonnemang så började nätet klappa ihop – som känt finns det ju klara gränser för vad trådlöst kan klara av. Då var det dags att sätta in begränsningar och höja priserna.

Läs tidningen PC för alla:

Chockhöjning av priset för mobilt bredband

Priserna har under de senaste månaderna höjts med 300 % eller mer. Samtidigt som begränsningarna i trafik blivit allt hårdare. Nu kan en månadskvot ta slut genom att se på TV en kväll.

“När PC för Alla testade mobilt bredband för fyra år sedan hade varken Net1, Tele2 eller Telenor några begränsningar, men numera finns det inga abonnemang som tillåter ett obegränsat surfande.”

“För den som bara mejlar och betalar räkningar är ett lågt maxtak inget problem, men det blir svårt att titta på tv och video. En timme framför SVT Play förbrukar drygt 1 GB, och det betyder att Telias mest generösa abonnemang inte ens räcker för en Rapport-sändning om dagen.”

För en familj som förbrukar 200 gigabyte under en semestermånad i stugan skulle räkningen sluta på över 13 000 kronor!”

Om man exempelvis vill ha Tele2 med 50 Mbit/s och trafik upp till 60 Gigabyte så kostar det 739 kr/månad. Det är ca. 78 euro/månad. Telia har max. 40 Gigabyte trafik och 400 kr/månad (ca. 42 euro). Jämför med vårt fibernät 100 Mbit/s och inga begränsningar för ca. 30 euro/månad. Också i Sverige är nu fiberanslutning betydligt billigare än trådlös. Folk flyttar nu till fibernätet så fort det bara är möjligt.

I det här landet har man inte ännu fattat nånting. Inte att trådlöst har begränsad kapacitet, inte att det kommer att bli dyrare än fiber och inte att fibernätet måste byggas ut i alla fall. Här jamsas det fortfarande att “Trådlöst är framtiden”. Det går förstås lika som med Nokia – alltså illa.

Jag har nu i 14 år pratat om vilken teknik som är framtidssäker och det är fiber men då folk VILL tro på trådlöst så hjälper fakta inte.

För all del: Skaffa trådlöst men kom ihåg att det kommer hårda begränsningar och blir dyrt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.