Anders och Bertil Hoop (1543)

image_pdfimage_printSkriv ut

Jag råkade titta på Arkivverkets digitala arkiv och såg att de nu satt ut en mängd nytt material. I Generalregistret över bosättningen i Finland hittade jag uppgifter för Hindersby (under Pyttis) ända från 1540 då Gustav Vasas jordeböcker började föras. Och år 1543 finns bland andra Anders och Bertil Hoop som ägde ett halvt skattehemman var.

Hindersby_Hop_1540_48

Det här är alltså en sentida avskrift så stilen är ganska läsbar. Uppgifterna är tagna från flera olika källor bland annat Gustav Vasas jordeböcker. Det fanns jordeböcker långt tidigare och de användes som en förteckning över skatteskyldiga. Eric av Pommern lät uppgöra en jordebok 1413 och Vårfruberga kloster hade redan på 1100-talet.

Om man följer skattehemmanet för Anders Hoop så kommer man till Michell Andersson 1552 och Hindrik Michelsson 1585. Det är fråga om skattebokföring och inte personregister så ibland är skatterna bokförda under ryttarens namn och inte ägarens. Hindriks son Mats Hindriksson var en tid ryttare (1638 framåt) men från 1646 fins en anteckning  “son Michel Matsson rider”.

År 1649 kallas andra sonen Mårten Matsson Boos. År 1655 finns anteckningar om hushållet med Mårtens hustru Marg. Hindersdotter och då hade brodern Michell Matsson gift sej med Brita Grelsdotter. Men 1600-talet var den svenska stormaktens krig och 1665 var Brita änka. Ryttare var Hans Mårtensson.

Mårten hade troligen flera söner. År 1675 var Michell Mårtensson ryttare och 1680 Adam Mårtensson. Hans Mårtensson verkar ha tagit över stället 1685 och 1693 hans son Hans Hansson.

Från 1691 förde kyrkan bok över födda, vigda och döda så vi vet att Hans Hansson Boos den 3 december 1694 gifte sej med Maria Johansdotter. Resten finns i kyrkoböckerna.

Det finns en massa data om hela Hindersby så nu kan vi gå tillbaka till 1540. Visste ni annars att från 1558 ägde Gustav Vasa “Hindersby Godz” och “Annat Godz” som sköttes av landbönder ?

Nu när det är regnigt och mörkt så passar det bra att läsa genom arkiven. De är öppna för alla. Dramatik saknas inte. Ibland brinner husen och 1577 blev Gustav Vasas landbonde Thomas Simonsson ihjälslagen … Skattetalet varierar med åren. Ibland blir någon bonde “uthfattig” och ibland blir gården “ödhe”. Ryssarna brände och plundrade och kungen skickade ryttarna till Tyskland och Polen därifrån de sällan kom tillbaka. Kanske vi inte skall klaga …

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.