Nätet ändras

image_pdfimage_printSkriv ut

TDC har sagt upp alla avtal i Lappträsk från 1 juli. ADSL i Lindkoski och Kimoböle försvinner och vår linje till Kouvola likaså. Men fibern ägs av kommunen och HB Service har rätt att använda den så det är ingen panik.

I alla fall kan det bli avbrott på förbindelsen till Internet då de gamla burkarna tas bort och nya sätts in. Bäst att inte lämna nån betalning till sista dagen till exempel.

I framtiden kommer vår förbindelse till Kouvola att vara 1 Gbit/s (=1000 Mbit/s) så vi har utrymme att öka på trafiken. Redan nu är förbindelsen mellan våra växlar 1 Gbit/s. Vi förhandlar också med Liljenet om samarbete – det är lättare att diskutera avtal om man är större och så blir kostnaderna per anslutning lägre.

Andra framtidsplaner är att flytta centralen i nya skolan till gamla skolan och det kommer tyvärr att betyda avbrott i förbindelserna söderut. Men det kommer meddelande om det i god tid.

Vi har tyvärr fått meddelande om att vi har infekterade maskiner inom nätet så kontrollera era maskiner. Ett anti-virusprogram hittar inte alla problem – speciellt som problemen numera sällan är virus utan s.k. trojaner som gömmer sej i maskinen och ställer till problem för andra. Det är också spionprogram som följer med allt ni gör – till exempel era bankkoder. Så var försiktiga. En router ger ett visst skydd men undvik skumma nätsidor och ladda inte ned skumma bilder eller program. Då har ni gett tillstånd åt spionprogrammen att komma in och ingenting skyddar då er maskin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.