Sveriges TV över nätet ?

image_pdfimage_printSkriv ut

Många frågar om man kan se Sveriges TV över nätet – alltså de riktiga kanalerna: SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen, TV3 och TV4. Och visst kan man det. Men …

Maxivision har kört med en annonskampanj där de säljer startpaket för 130 euro plus 6 euro/månad för grundkanalerna och 10 euro/månad för Sveriges TV.  Till det behöver man minst 2 Mbit/s och det har vi ju minsann. Vårt nät är 100 Mbit/s både upp och ned (beroende på trafiken i verkligheten ca. 50-60 Mbit/s).

Sedan kommer MENnet: Tekniken de använder är strömmande data, dvs. varje bit kommer in ungefär tillika som den visas – ingenting sparas i apparaten lokalt. Men ett datanät fungerar så att paketen skickas i en extremt ojämn ström. Trafiken kan variera hundratals gånger inom en minut och fastän nätet är supersnabbt så kan bilden frysa då något paket blir försenat.

Maxivisions “lagring” är inte till någon hjälp eftersom ingenting lagras lokalt på den egna hårdskivan. Nu lagras allting i Maxivisions server och då man skall se på programmet så är risken lika stor att bilden fryser. Det är dumt att skryta med ett sådant system som är sämre än att programet lagras lokalt hemma hos folk som då kunde se programmet utan frysningar.

Man borde alltså ALDRIG använda strömmande data ! Det behövs ett mellanlager som åtminstone innehåller några sekunders eller hellre några minuters data. Tyvärr så motarbetar copyrightorganisationerna allt sparande av data så slutresultatet blir dålig kvalitet. De skjuter sej själva i foten men det tycks inte bekymra dem utan de försöker hindra utvecklingen i alla fall.

Det är fritt fram att titta på TV över nätet men man bör vara medveten om problemen. Tyvärr är TV-politiken rena rama katastrofen och skandalen i det här landet så någon förbättring blir det knappast. Politikerna sitter och myglar med de “egna” kanalerna och hindrar folk att se på vad de vill. I framtiden kommer det här att kallas censur och framtida generationer förundrar sej säkert över att vi tillät en sådan politik. Enligt EU skall alla inom EU ha rätt att se på alla EU-kanaler (möjligen måste man betala för en del). Men nu får man inte ens köpa ett kodkort för Sveriges TV ! Rena rama svineriet.

 

4 reaktioner till “Sveriges TV över nätet ?”

  1. Tittat på Maxivision cirka 1 år inga problem med att bilden fryser internet 8 Mbit/s kanske 100 Mbit/s är för snabbt.

  2. Nä, för snabbt kan det inte vara. Troligen har vi inga problem heller – jag har inte testat. Jag ville bara påpeka hur tekniken fungerar.

    Poängen är att strömmande media inte är lämpliga över datanät – utom ifall de har en ordentlig buffert. Den bästa tekniken i ett datanät är faktiskt fildelning men den motarbetas av mediamonopolen. Fildelning är alltså en teknik. Den kan användas både lagligt och olagligt.

    1. Jo vist har du rätt i frågan om tekniken men faktiskt fungerar Maxivision riktigt bra och deras svenska kundbetjäning lika så.
      Men för 10 euro/mån får man endast SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen, och TV4 vill man ha TV3 kostar det 6 euro/mån extra och det är för dyrt.

  3. Alldeles riktigt. Men jag har inte varit så intresserad av TV3. Bra att de som vill kan se på den i alla fall.

    Och visst är det bra att folk har möjlighet att se på en mängd kanaler. Min kommentar om kodkort gäller förresten satellit. Rent tekniskt är satellit överlägset distributionsmedia eftersom en enda transponder täcker hela Europa – om man alltså kan få kodkort … Nackdelen är att det kan vara svårt för många att sätta upp en parabol – närmast då i städerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.