1

Närmare 500 namn på ansökan

Enligt informella rapporter så har vi redan hundratals namn på ansökan.

Snabbt räknat är det nu 475 namn tisdagen den 10 december.

Den skall lämnas in  till ministeriet  onsdagen den 12 december kl. 15:15.

Det här är ju inte någon omröstning – även om många namn förstås ger ansökan större tyngd. Ett par namn från andra kommuner finns med och vi tackar för stödet men de räknas nog inte eftersom det måste vara kommuninvånare som anhåller. Inte stör de direkt heller eftersom det enligt lagen bara behövs en enda kommuninvånare – i lagen står det inte ens att det måste vara en röstberättigad kommuninvånar om man nu skall vara petig.

Om det blir fråga om att direkt MÄTA stödet i de olika byarna så gillas nog inte våra listor i någon händelse – oberoende av hur väl de är uppgjorda – utan det skall vara en skild utredningsman och möjligen direkta folkomröstningar. Det är en omfattande procedur med massor av utlåtanden. Men det är ett senare skede.

Helt klart är i alla fall att en majoritet i de södra byarna har skrivit under ansökan. Och då har vi ännu många som nog vill att vi skall rikta oss söderut men tycker det skulle vara taktiskt riktigare att rikta en adress till kommunfullmäktige. Och det är helt OK även om jag personligen tror att det tåget nog har gått och inget kan få fullmäktiges majoritet att ompröva sin ståndpunk. Om inte ministeriet möjligen pressar Lappträsk riktigt hårt och hotar dra in alla statsandelar …

Nästa steg i Lappträsk är väl kommunalvalet nästa höst. Vår ansökan visar i alla fall att det finns en betydande opinion för anslutning söderut så det kan vara idé att förbereda kommunalvalet ordentligt och i god tid med tanke på det. Så vi inte igen vaknar för sent.

Om jag förstått folk rätt så är det viktigt att hälsovård och annan service INTE är beroende av avtal som kan ändras utan att vi med SÄKERHET kan få dessa tjänster som förut. INTE så att vi skyfflas från den ena hälsocentralen till den andra – ibland i Lovisa, ibland i Elimä, ibland i Kouvola eller Lahtis. Konkurrensen om avtalen får inte leda till samma vansinne som i Helsingfors och Esbo där staden sparar nån euro genom att försämra tjänsterna till de gamla genom lindrigt sagt idiotiska upphandlingar som vi fått läsa om de senaste åren.

En lösning på problemet är att gå med i det nya Stor-Lovisa varvid den välkända servicen är garanterad. Inte lönar det sej att tro det blir enbart goda dagar men en viss bastrygghet får vi nog.

Nisse