Elavbrott på gamla folkskolan 23-24.11 2020

Kymmenedalens el meddelar att det blir avbrott

måndagen den 23 november 2020  kl. 12-15

och

tisdagen den 24 november 2020 kl. 12-15

Det blev inte riktigt klart  om måndagens avbrott flyttats till tisdagen eller om det blir avbrott bägge dagarna. Vi har ju ackumulatorer i fibernätets central men var i alla fall beredda på avbrott.

 

Fiberkabeln avgrävd vid Lilstubackan

Som man kunde gissa så grävde de av vår fiberkabel vid Lilstubackan fastän jag visade dem precis var den går (synlig på ytan). Men ena hörnet på grävskopan drog loss den från skarven. De har ny en mindre maskin där men olyckan är redan ett faktum. Det går ju inte att stiga ur maskinen och ta tag i en spade …

Fredrik kommer och svetsar ihop den – hoppeligen redan i dag.

 

Felet hittat

Det har varit problem med Hindrik som är den datamaskin som bland annat den här bloggen finns på. Allt sedan vi bytte IP-adresser förra sommaren så har den fungerat ibland och ibland inte. Till sist iddes jag inte skriva nånting för det var så besvärligt. Men nu då det blev inomhusarbete på grund av regn och snö så började vi på allvar söka felet.

Jag har satt in nytt system och uppdaterat programmen och köpt ny rutter och flyttat maskinen. Ingenting hjälpte men i går hittade Fredrik felet: Det fanns en annan maskin med samma IP-adress … Då visste paketen inte vart de skulle fara och 70 % for till fel maskin. Ett mycket besvärligt fel som var svårt att hitta.

DET ÄR ABSOLUT FÖRBJUDET ATT ANVÄNDA ANNAN IP-ADRESS ÄN DEN VI GETT !!!!

För många år sedan hade vi ett liknande fall då Klinkas IP-adress användes för en annan maskin och det var också svårt att hitta. Vi har en statisk IP-adress per anslutning och om man vill koppla upp flera maskiner så bör man sätta in en rutter (med den statiska IP-adressen). På andra sidan ruttern (LAN-sidan) kan man sedan koppla in en massa apparater som tar dynamiska IP-adresser från den egna ruttern. Där kan man också koppla in switchar som ökar antalet portar till 24 eller mer. De stör inte nätet så länge de är på LAN-sidan. Ruttern skyddar också de egna maskinerna så den är verkligen att rekommendera.

Men koppla inte LAN-sidan på ruttern mot nätet ! Då börjar den störa andra maskiner. Man ser vanligen skillnad mellan WAN-sidan (som skall kopplas till nätet) och LAN-sidan på att det finns en skild port för WAN och oftast fyra samlade portar för LAN. De är ibland betecknade med WAN (eller Internet) och LAN (eller Ethernet) men inte alltid. Då åsksäsongen börjar så drar folk alldeles riktigt ur stöpslarna men de måste märkas grundligt så de inte sätts tillbaka fel !

Ovan skall den blå porten kopplas till nätet och de gula kan kopplas till apparater inom hushållet. Men ibland är alla portarna bredvid varandra:

Här skall Internet-porten kopplas till nätet medan LAN-portarna skall kopplas inom huset – och ALDRIG till nätet. “Nätet” är den oftast gråa burk som vi kopplat till den optiska fibern.

Märk väl att då ni köper ny rutter så kommer den med dynamisk adress och måste programmeras om till statisk adress (= den IP-adress vi gett åt er). 

Fråga om ni inte vet er IP-adress ! Sätt ALDRIG in en IP-adress på måfå !

Även om en IP-adress verkar vara ledig så kan det bero på att den maskin som den skall finnas i råkar vara avstängd just då.

 

 

OBS ! Nya IP-numror !

Om ni inte ser bilder här så är det OK. Jag har inte fått Hindersby.net att fungera fullständigt än med de nya IP-adresserna. Det går INTE att använda de gamal IP-adresserna (84.20.155…) utan nu måste man använda

45.8.52.9

för Hindersby.net.

Ifall nån sida inte fungerar så kan det bero på bytet av IP-adresser. Till exempel Lantbruksvädret från NSL.fi fungerade inte eftersom servern bara tillät IP-adresser från Finland att logga in och våra nya adresser inte var registrerade i deras databas ännu. Men till exempel IPlocation.com har registrerat våra nya IP-adresser på Finland.  De andra databaserna uppdateras också så småningom men om man tar kontakt så kan man nämna att vi har nya IP-adresser för det fall att servern har föråldrade data.

 

Den nya operatören fungerar

I går bytte vi till den nya operatören och det fungerade i det stora hela. Men det är ännu vissa problem som borde lösas och vi arbetar med dem.

Ett annat problem är WordPress med Hindersby.net. Det visade sej att det finns en hel del gamla IP-adresser och bland annat bilder visas inte. Det går att ordna men kräver en hel del arbete.

Lita inte på att nätet fungerar hela tiden än och lämna inte något viktigt till sista stunden.

OBS ! Om nätet fungerar men det går långsamt att hitta nätsidorna så kan det hända att ni har primär DNS (DNS 1) fortfarande till Nebula. Sätt DNS 1 till 192.168.100.254 eller 172.23.2.1 eller 172.23.3.1 (den nya operatörens DNS-server).

I morgon torsdag 27 juni 2019 byter vi operatör !

OBS !  OBS !  OBS !  I morgon torsdag kan det blir störningar i nätanslutningen för vi försöker byta operatör. Linjen till den nya operatören är i skick så det borde fungera för de flesta MEN om ni har Nebulas gamla DNS-adress (217.30.180.230 eller 217.30.182.230) så fungerar namnservern inte.

BYT DNS till 192.168.100.254 (vår egen DNS) eller till FNE-Finlands DNS-server på 172.23.2.1 och 172.23.3.1.  Man kan också prova med 1.1.1.1 eller 8.8.8.8 som är allmänna DNS-servrar som kan vara litet långsammare.

Om nätet inte fungerar på fredag så vänta inte med felmeddelande utan tag kontakt genast till Fredrik. Hans telefon är 045 332 5135 och epost Fredrik.Husberg@Hindersby.net.

Fibernätet i funktion igen

Det var en hel del problem att få igång nätet efter åskan. Efter två dagar och en natt så fungerar det åtminstone behjälpligt. Men det kan finnas dåliga burkar som går sönder när som helst och det värsta är om de börjar störa hela nätet vilket hände på söndagen.

Koppla inte in era routrar fel väg ! Det finns ofta fem kontakter varav en litet skilt för sej som ofta är benämnd WAN – den skall kopplas mot nätet (mediakonvertern). Kopplar ni fel så kan ni störa andra på nätet. Jag kan se om en IP-adress är inkopplad men inte om allt fungerar så meddela problem. Fredrik Husberg tar emot samtal, sms och epost (se överst på sidan).

Så småningom skall vi byta operatör och då måste alla DNS-adresser ändras !