Årsmöte GFV 19 juni 2022

image_pdfimage_printSkriv ut

Det har varit besvärliga år men nu börjar vi på nytt med Gamla folkskolans vänners

Årsmöte söndagen den 19 juni 2022 kl. 14

på gamla folkskolan. Förutom stadgeenliga ärenden föreslår styrelsen att Isa Stenberg kallas till hedersmedlem.

Isa flyttade i fjol till Åland för att vara närmare familjen och har svårt att delta i vår verksamhet men hon följer ständigt med och uppmuntrar oss. I samband med flytten fick vi en mängd möbler av Isa. Och så vet vi alla vilken enorm kulturgärning hon utförde med sina Hindersbyteatrar.

Vi diskuterar också verksamheten i framtiden. Även om vi inte kan fortsätta direkt där pandemin stoppade verksamheten så finns det en hel del vi kan göra. Vi dricker kaffe och diskuterar också utanför årsmötet.

Alla välkomna !

Styrelsen

Bolagsstämma H-B Service AB

image_pdfimage_printSkriv ut

Kom ihåg att i morgon är det bolagsstämma på Hemborg.

KALLELSE TILL ORDINARE BOLAGSSTÅMMA
Aktionärerna i Hindersby-Bäckby Service Ab kallas till ordinarie
bolagsstämma, som hålles,
Tisdagen den 19.04.2022 kl 19:00
På Hemborg i Hindersby
Adress: Hopenbackvägen 10, 07850 Hindersby, Lappträsk

På mötet behandlas:

Ärenden enligt § 9 i bolagsordningen
Styrelsen

Tekniska problem

image_pdfimage_printSkriv ut

Det har varit tekniska problem med databasen till bloggen. De borde nu vara lösta. Det tog ganska lång tid (två veckor) för det var ett nytt problem så det blev att studera databasens uppbyggnad och funktion. Dessutom råkade det var finfint skogsväder och det gällde att få gjort så mycket som möjligt innan föret tog slut. På kvällarna efter skogsarbetet så blev det inte mycket gjort för jag somnade över tangentbordet. Skogsarbetet ger bra sömn …

Nu borde problemet vara löst.

Brev från 1915

image_pdfimage_printSkriv ut

På julbasaren fick vi höra om ett brev som skrevs för 106 år sedan. Det fanns under väggpappen på Svennas och Tallbergs Rune och Helena lät mej fotografera det. Texten var skriven på en pappbit som var ungefär 60×60 cm med blyerts (timmermanspenna ?).

Hälsningarna från 1915

Texten är aningen blek men helt läsbar:

Påsatt 11 December 1915 af H. Eklund målare och Hinrik Pettersson timmerman.

Snö på marken 1 aln

9 December 33 gr:er kallt

Wäderleken omväxlande

köld med urwäder

Nissas åbro bygges samtidigt af Byggm. G. Andersson”

Det här är ett mycket intressant historiskt dokument. “Nissas åbro” är alltså bron över ån vid Hopenbackan och byggmästare G. Andersson känner vi som “Stein-Gusta”.

En aln är ungefär 60 cm så det var en hel del snö. Vi hade 22 minusgrader i början på december men det var ännu kallare år 1915. Men omväxlande väderlek har vi också haft.

För hundra år sedan nubbade man fast rätt så tjock papp på väggarna som sedan tapetserades eller målades. Det var ett steg framåt från det tidigare underlaget som utgjordes av tidningar limmade på stockarna.

Möjligen var H. Eklund den Herman Eklund (27 år) som den 20 april 1911 gifte sej med Anna Matilda Lindroos (22 år).

Julbasaren gick fint

image_pdfimage_printSkriv ut

Det var litet osäkert länge om det alls skulle bli någon julbasar. Nuförtiden vet man aldrig. Men det gick bra och vädret var varmt och ingen snö kom det. Det enda var att det blev ganska halt på vägarna. Den fina kaminen värmde upp hela slöjdsalen snabbt och gav också värme till tamburen och halva skolan.

I går kväll satte jag i en ugn och det blev över +27 grader på en halv timme. Sedan måste vi ta det lugnt med eldandet men började på nytt i morse. Det går bra att hålla upp värmen om man sätter i ett par vedträn då och då – men inte för många för den ger grymt mycket värme. Elden får inte heller slockna för då blir det snabbt kallt.

Det fanns massor med pepparkakor, tändrosor, stickastråmpår och annat. Och kaffe med pepparkaka förstås som var gratis.

I lilla salen var det utställning av handarbeten, bland annat de fina tomtarna med ordentliga luvor.

Det kom en hel del folk men utan att det blev trängsel. Nu har vi också de fina teckningarna av Rafaels såg och av Hurtigs torp med den gamla ladugården (som revs för ganska länge sedan). Rafaels såg fick vi av Isa och torpet av Christine som berättade att hennes mamma (Saga Grandell) hade den på väggen till sitt sovrum. Bägge skall sättas upp på vägg bara vi kommer överens om var.

Vi fick också en kassabok av Antas Bengt som Rafael Stenberg hade fört på 60-talet och det är intressant att se hur billigt (med dagens mått) det var att såga stockar på den tiden.

Dessutom visade Rune och Helena Tallberg ett foto av en papp som de hittat i Svennas hus. Det var skrivet 1915 av Byggmästare G. Andersson som tillika höll på med “Nissas bro” dvs. det var Stein-Gusta som byggde bron vid Hopenbackan. Men därom mera bara vi hinner ta ett ordentligt foto av pappbiten som var placerad inne i en vägg på Svennas.

Det var en riktigt lyckad julbasar. Kassan var över 300 euro men så kommer det ännu inbetalningar direkt på Gamla folkskolans vänners konto. Vi har nog en elräkning betald med det och mycket andra utgifter har vi inte.

Vi tackar alla som var med och speciellt Gunder och Christine för värmen ! Skolan blev mycket mer användbar med den stora kaminen.

En riktigt God Jul till alla !

Julbasar lö 11.12 kl.12-14

image_pdfimage_printSkriv ut

Julbasar på Gamla folkskolan i Hindersby, Hindersbyvägen 565 B.

Lördag 11.12 2021 kl 12-14.

Till förmån för Gamla folkskolans vänner i Hindersby rf.

Julbetonad Loppis
Helis tändrosor i julförpackning
Ingas pepparkakor

Gun-Britt presenterar sin nyutkomna äppelbok.
Kom gärna för att söka böcker i biblioteket som julläsning!
Man får gratis låna böcker på obestämd tid (utom vissa).

Vi ordnar utställning !
”Vad har du gjort under coronaåret”
Bordet i Lilla salen är till förfogande så kom gärna med!
Det kan vara pyssel, foton, hantverk, berättelser eller
annat! Till för alla åldrar.

Vi bjuder på kaffe och pepparkaka!

Välkomna!

Äpplen i Finland

image_pdfimage_printSkriv ut

Boken “Äpplen i Finland” kom från tryckeriet i slutet på augusti 2021 en hel del försenad. Men det var på grund av att författarna ville få färgerna på de tecknade bilderna absolut rätt. Lång historia men det blev fint. Kias teckningar är rena konstverk och dessutom vetenskapligt riktiga.

Boken har getts ut i eget förlag och finns alltså inte i några förlagsbroschyrer. Detta på grund av dåliga erfarenheter av förlagens tryckerikvalitet. De trycker mest med reklambroschyrkvalitet och det godkände konstnären inte. Det tog nästan ett år extra innan trycket motsvarade förväntningarna.

Boken kan beställas direkt från författaren (helst skriftligen så adressen blir rätt) via epost gunbritt.husberg@gmail.com eller matilda@hindersby.net (telefon +3584573484385). Betalning till konto FI81 40501020053863, mottagare: Gun-Britt Husberg, meddelande: Äpplen + betalarens namn. Priset är 40 euro + frakt 10 euro.

I Sverige kostar boken 400 kronor + frakt 100 kronor och betalas till konto Nordea 33004605218355, mottagare Nils Husberg, meddelande: Äpplen + betalarens namn. Clearingnumret är alltså 3300. I IBAN-form:

IBAN:  SE8230000000004605218355
BIC (SWIFT-adress):  NDEASESS

Det går också bra att swisha betalningen till nummer 0765820267 (Nisse Husberg).

Textförfattaren Gun-Britt Husberg är fil.lic. med bakgrund i forskning kring rapsbaggar vid Lantbrukets forskningsanstalt och lektor i anatomi vid sjuksköterskeinstituten i Kuusankoski och Borgå samt utbildad trädgårdsmästare.

Illustratören Kristina Segercrantz har varit yrkesverksam som illustratör av åtskilliga böcker vid WSOY förlag. Alla teckningar är gjorda i samråd med textförfattaren direkt från äpplena för att garantera exaktheten. Detta för att boken skall kunna användas vid bestämning av sorter. Åtskilliga tryck refuserades innan en tillräckligt bra version kunde uppnås.

Kia under arbetet med boken

Det är inte en bra idé att vänta med att köpa boken för upplagan minskar med god fart. Det kan ifrågasättas huruvida det finns böcker kvar nästa sommar och det är oklart om det kommer nya upplagor.

 

 

Hindersby-kalender 2022

image_pdfimage_printSkriv ut

Det första utkastet till kalendern för år 2022 är klart. Det kommer ännu rättelser och kvalitetsförbättringar men i det stora hela ser den ut som nedan.

BESTÄLL kvickt för vi skickar beställningen alldeles snart. Alla 70 kalendrar gick åt i fjol men vi kommer inte att trycka lika många om vi inte får in beställningar. Det går bäst att skicka epost (Nisse@Hindersby.net eller Inga@Hindersby.net) eller tala med någon i styrelsen. Vi föredrar att få skriftliga beställningar för vårt minne är dåligt :-).