Äpplen i Finland

Boken “Äpplen i Finland” kom från tryckeriet i slutet på augusti 2021 en hel del försenad. Men det var på grund av att författarna ville få färgerna på de tecknade bilderna absolut rätt. Lång historia men det blev fint. Kias teckningar är rena konstverk och dessutom vetenskapligt riktiga.

Boken har getts ut i eget förlag och finns alltså inte i några förlagsbroschyrer. Detta på grund av dåliga erfarenheter av förlagens tryckerikvalitet. De trycker mest med reklambroschyrkvalitet och det godkände konstnären inte. Det tog nästan ett år extra innan trycket motsvarade förväntningarna.

Boken kan beställas direkt från författaren (helst skriftligen så adressen blir rätt) via epost gunbritt.husberg@gmail.com eller matilda@hindersby.net (telefon +3584573484385). Betalning till konto FI81 40501020053863, mottagare: Gun-Britt Husberg, meddelande: Äpplen + betalarens namn. Priset är 40 euro + frakt 10 euro.

I Sverige kostar boken 400 kronor + frakt 100 kronor och betalas till konto Nordea 33004605218355, mottagare Nils Husberg, meddelande: Äpplen + betalarens namn. Clearingnumret är alltså 3300. I IBAN-form:

IBAN:  SE8230000000004605218355
BIC (SWIFT-adress):  NDEASESS

Det går också bra att swisha betalningen till nummer 0765820267 (Nisse Husberg).

Textförfattaren Gun-Britt Husberg är fil.lic. med bakgrund i forskning kring rapsbaggar vid Lantbrukets forskningsanstalt och lektor i anatomi vid sjuksköterskeinstituten i Kuusankoski och Borgå samt utbildad trädgårdsmästare.

Illustratören Kristina Segercrantz har varit yrkesverksam som illustratör av åtskilliga böcker vid WSOY förlag. Alla teckningar är gjorda i samråd med textförfattaren direkt från äpplena för att garantera exaktheten. Detta för att boken skall kunna användas vid bestämning av sorter. Åtskilliga tryck refuserades innan en tillräckligt bra version kunde uppnås.

Kia under arbetet med boken

Det är inte en bra idé att vänta med att köpa boken för upplagan minskar med god fart. Det kan ifrågasättas huruvida det finns böcker kvar nästa sommar och det är oklart om det kommer nya upplagor.

 

 

Äppelträden skyddade mot harar och sorkar

Då det blir vinter så gäller det att hinna före hararna för annars är det bara att säja adjö till det nyplanterade trädet. Och man skall skydda det kvickt för det är garanterat uppätet annars.

Vid gamla folkskolan planterade vi i början på september fyra äppelträd och skyddade dem med stamskydd och nät i oktober. Det var litet nervöst då det kom en köldknäpp för då börjar hararna söka efter smaskiga äppelträd. Och det är bara en natt så är de förstörda.

Men vi hann före hararna och nu har träden skydd.

Stamskydd för sorkarna och nät för hararna och ett plastnät i toppen (få se om det fungerar).  Om det finns vattensorkar i närheten så är trädet illa ute för de äter upp rötterna. Man kan försöka med nät på marken runt stammen (max 8 mm maskor !) eller något liknande.

Om man inte skyddar ett äppelträd i tid på hösten så är det onödigt att alls plantera för hararna är mycket förtjusta i unga äppelträd. Då de blir äldre och barken hård så vill de inte ha den mera.

 

Fyra nya äppelträd vid gamla folkskolan

På måndagen (2.9 2019) planterades fyra nya äppelträd vid gamla folkskolan så nu har vi börjat sätta också trädgården i skick. Där finns från förut en mängd fina plommonträd med riktigt goda plommon. En del måste vi ta bort invid vägen eftersom de skymde sikten då man kör ut men det finns en mängd kvar ännu.

Två av de nya äppelträden är ympade från det äppelträd som växer invid gaveln – alldeles för nära. Grenarna börjar redan skrapa mot väggen så det måste snart huggas ned. De två andra äppelträden är från Kimito från Gunders trädgård. Gunder är alltså Christine Grandells sambo som tillsammans med Christine skänkte den stora kaminen till folkskolan.

Där finns från förut en mängd fina plommonträd med riktigt goda plommon. En del måste vi ta bort invid vägen eftersom de skymde sikten då man kör ut men det finns en mängd kvar ännu.

Vår cembratall är ännu liten men ganska grön och fin.

Den gamla cembratallen växer litet för nära också men det går att ta bort de kvistar som skrapar mot taket – fast de är ganska så högt upp. Den lilla lönnen börjar bli stor och den är också för nära huset så den måste också snart bort liksom äppelträdet.

Vi har tyvärr inte många bilder från trädgården förr. Men det fanns bikupor invid gaveln som synes på fotot av blandade kören (från omkring 1933).

Bikuporna syns men ännu inte cembratallarna invid skolbacken som var ganska stora på 1950-talet så de borde ha varit planterade redan då bilden togs. Inte heller på bilden från vintern 1919 ser man annat än björkar och granar (och ganska många bikupor).

Men trädgårdsarbetet fortsätter …

 

Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd

Under de fem senaste åren har Lappträsk hembygdsförening genomfört en omfattande inventering av gamla kulturväxter i nejden. Samlingarna är redan ganska stora och många av de prydnads- och nyttoväxter som har samlats in är redan planterade på hembygdsgården Kycklings i centrala Lappträsk.

Ky_appelutst_0225

Under inventeringens gång kom äppelträden att få den största uppmärksamheten eftersom det visade sig att det på många gårdar växer gamla äppelträd av förnämliga sorter. Det här är med största sannolikhet ett resultat av att Lantmannaskolan i Östra Nyland verkade på orten under åren 1913 – 1957. Eleverna fick lära sig sköta trädgårdar, ympa träd och ta hand om skörden. Under de kalla krigsvintrarna dog ändå en stor del av det planterade materialet, men de sorter som överlevde visade sig vara speciellt härdiga sorter som kan odlas också östligaste Nyland där klimatet är betydligt strängare än i andra delar av Nyland. De här träden har nu förökats genom att samla in kvistar som ympats in på härdiga fröstammar av sorten Antonovka. I detta nu har några hundra träd redan planterats ut i olika trädgårdar i Lappträsk. På Kycklings finns 76 nya äppelträd och 7 päronträd. Ytterligare omkring 20 äppelträd väntar på att bli planterade, några päronträd samt ett antal plommon- och körsbärsträd. Många bärbuskar har planterats och likaså ett relativt stort antal prydnadsväxter.

Fortsätt läsa ”Gamla äppelsorter i Lappträsk med omnejd”

Inventering av kulturhistoriska växter i Lappträsk

 

Arboga2Skovfogde?_1668

På de gamla anrika gårdarna i Lappträsk med omnejd finns ännu en hel del gamla äppelträd och andra kulturhistoriskt värdefulla växter bevarade. De perenner, bärbuskar och fruktträd som överlevt krigsvintrarna är härdiga och väl anpassade till vår miljö. Genom att inventera, dokumentera och samla in gamla sorter och plantera dem på Kycklings  blir hembygdsgården en lokal växtbank eller genbank där växterna förvaras för framtida generationer och för vetenskapliga behov.

Fortsätt läsa ”Inventering av kulturhistoriska växter i Lappträsk”