Lindas arkiv

Gamla folkskolan fick som donation Linda Hollméns arkiv av sondöttrarna Lisbet och Solveig. Det finns nu i Rafaels hylla i lilla salen på skolan. Förutom en mängd böcker finns där över 40 urklippsböcker som Linda samlade ihop. Mest är det från Hindersby och östra Nyland. Visst finns allt i tidningarnas arkiv men det intressanta är urvalet som Linda gjorde. Man blir lätt fångad av klippen från gamla tider och har svårt att sluta bläddra.

Linda var ju mycket intresserad av dikter vilket också märks i urklippena. Ett annat stort intresse var blommorna. En del av dem finns ännu kvar. Jag minns att hon gick till Engströms tomt fastän stuga var borta och skötte om blommorna där (vid vägen mellan Skoars och Hollméns).

Vi fick också tekniska böcker som Holger (hennes son) hade samlat. Han var mycket intresserad av teknik – och egentligen allt mellan himmel och jord. Han var mycket beläst. Vi har inte ännu hunnit gå igenom allt men tanken är att sortera och arkivera allting. Det visar en bildningsnivå som är högre än många högskoleutbildade fastän de bara gått igenom folkskolan.

Vi tackar Lisbet och Solveig för den fina donationen.

Hollméns den 20 november 2020 – till vänster Lindas stuga

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.