Kommunindelning anhållan

image_pdfimage_printSkriv ut

Utkast 29.11 2007

Inrikesministeriet
Kommunavdelningen
PB 26, 00023 STATSRÅDET

Undertecknade invånare i Lappträsk kommun anhåller härmed om att byarna Harsböle, Labby, Hindersby, Bäckby, Lindkoski, Ingermansby, Rudom, Kapellby, Norrby och Pockar flyttas till den planerade nya
Lovisa storkommun.

Sedan urminnes tider har dessa byar haft och har fortfarande sina naturliga kontakter till Lovisa-området. En betydande del av befolkningen pendlar till arbeten i dessa områden och har ekonomiska kontakter samt släktskapsband med befolkningen där. Kommunikationerna är också bäst till Lovisa.

Så gott som all service för oss finns i Lovisa och/eller Borgå. Hälsocentralerna i Lovisa och Borgå har länge varit och är den viktigaste sjukvårdsservicen för våra byar. Skattebyråerna och domstolarna finns också där. Likaså är det viktigaste högstadiet och gymnasiet beläget i Lovisa. Uppköp skötes också i hög grad i Lovisa eller Borgå.

Speciellt med tanke på att en stor del av befolkningen är svenskspråkig i dessa byar (en majoritet i de södra byarna) är enda möjligheten att få tvåspråkig service att ansluta sig till den planerade storkommunen kring Lovisa.

Kontakterna till Lovisa är så starka att det vore till stort förfång för befolkningen i dessa byar i Lappträsk om vi inte kommer med i samma kommun vid kommunreformen. En kommunindelning där dessa byar är med i Lovisa storkommun är däremot en ändring som

1) främjar ordnandet av service för invånarna i området,

2) förbättrar levnadsförhållandena för invånarna i området,

3) förbättrar verksamhetsmöjligheterna för näringarna i området och

4) främjar den blivande kommunens funktionsförmåga och lönsamheten för
dess verksamhet.

Undertecknade anser det därför vara fullständigt klart att nämnda byar bör överföras till den planerade storkommunen kring Lovisa.

Vid omröstningen stöddes samgång med den nya kommunen av 78 % i den södra valkretsen även om frågeställningen felaktigt lät påskina att fortsatt självständighet vore möjlig. Om valet hade stått mellan samgång söderut eller åt annat håll så skulle denna procent ha ökat betydligt.

Lappträsk den 29 november 2007

Underskrift Namnförtydligande By

_______________________ ______________________________ ____________________

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.