Varför kommunindelningsanhållan

image_pdfimage_printSkriv ut

Varför anhållan kommunindelning ?

Jag diskuterade saken med Cay Sevòn, överdirektör på inrikesministeriets kommunavdelning, och hon bekräftade det hon sagt i intevjun i torsdagens Östra Nyland och som vi utgått ifrån. Kommunerna får själva diskutera saken och först då de lyckas/misslyckas med det så ingriper ministeriet.

 

Det som jag emellertid fattade var att det nu finns bara EN officiell ståndpunkt från Lappträsk och det är fullmäktiges beslut. Därför är det mycket viktigt att vi lämnar in ett “anhängiggörande av kommunindelning” som det heter i lagen och det kan EN kommuninvånare göra men förstås har det mera tyngd ju flera som skriver under. Då kommer det OFFICIELLT andra åsikter från Lappträsk – som medborgarinitiativ. Och den rättigheten kan ingen undandra oss.

 

Lagen har skrivits så att det dels är fullmäktige men OCKSÅ enskilda medborgare som har rätt att delta i processen. Det är INGET MONOPOL för fullmäktige att besluta i den här saken. Lagstiftaren har velat göra det möjligt för var och en som individ att delta i processen och DET RÄTTEN SKALL VI INTE GE BORT !

 

Det faktum att vi lyfter katten på bordet och lämnar in ansökan gör ENBART att processen startar. Det är en lång och invecklad process som först efter många om och men MÖJLIGEN leder till att enskilda byar flyttar till andra kommuner. Möjligen behövs det inte om fullmäktige i framtiden (efter valet …) konstaterar att beslutet måste ändras. Men fram till det ligger då OFFICIELLT en medborgaropinion på bordet som klart och tydligt för fram vår åsikt.

 

Jag hoppas ingen tror att det är lätt att ändra kommunindelningen för det är det inte. Det skall tillsättas utredningsmän och begäras utlåtanden från en massa instanser. Det här är vi medvetna om och inbillar oss inget annat heller. Men efter Kimoböles utspel så verkar det nog vara omöjligt att hålla ihop kommunen – om inte vi lägger oss platta och ger upp precis alla våra rättighete. Och det gör vi inte. Man måste ju förstå Kimoböle för de är i en likadan situation att den naturliga vägen för dem går norrut där den för oss går söderut – så vi har inget emot deras strävan. Jag antar att sitautionen är liknande i Porlom.

 

Oberoende av om Lovisa i framtiden går ihop med Borgå eller inte så är det söderut som är vår naturliga väg. Därför är det nu viktigt att vi före förhandlingarnas början den 4 december klart och tydligt för fram vår åsikt: Att våra byar måste med i den nya kommunen i söder.

 

Det är inget läge att “vänta och se”. Då ignoreras vi och körs över. Det har väntats för länge redan (jag erkänner mej medskyldig) för den här saken borde man ha tagit i redan långt före folkomröstningen så att åtminstone frågeställningen hade blivit riktig. Men i motsats till Kimoböle så spelar vi med öppna kort och det skall inte vara något hemlighetsmakeri här. Och inget korridormyglande utan kommuninvånarna skall alla veta vad som händer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.