Insulit

image_pdfimage_printSkriv ut

Förra veckan satte vi insulitskivor innanför väggarna på huset i Medåker. Det är alltså fråga om mjuka träfiberskivor. Redan år 1915 fick Carl G. Muench från St. Paul, Minnesota patent på insulit som marknadsfördes som ljudabsorberande material. Insulit sattes på 30-talet innanför så gott som alla stockhus och gjorde dem mycket tätare och förbättrade isoleringen.

Det är ett utmärkt material som är hygroskopiskt (trämassa) och isolerande. Det har återkommit på senare tid bland annat i formen Soft Lion skiva. Rikssvenskarna som inte kan tala svenska mer kallar den”porös board”. Treetex är ett produktnamn på mjuk träfiberskiva i Sverige.

I trappuppgången fanns det tidigare buckliga masonitskivor (hårda träfiberskivor eller hårdkartong) som inte alls var täta. Bakom en del av dem fanns dessutom mineralull. De var spikade på regler vilket är illa för så tunna skivor (4 mm). Så jag rev bort alltihop.

DSCN4722

Bakom skivorna och ullen fanns den ursprungliga stockväggen. Den hade varit lerklinad och på ena väggen var lerkliningen ännu i fint skick. Lerklining innehåller en massa halm så den både tätar och isolerar och är ett utmärkt material innanför stockhus. Fungerar ungefär på samma sätt som insulit.

DSCN4726

Hacken i stockarna är till för att lerkliningen skall fästa bättre. Stockväggen är förstås ojämn så jag satte in bitar av skivor för att jämna ut det värsta. Helt slät behöver väggen inte vara men det är bra om det finns någorlunda hyfsat stöd bakom skivan. Jag skruvade fast skivorna med stora brickor under skruvarna. Förr använde man spikar men spikhuvudet gick lätt igenom skivan. Tanken är att limma grålumppapp över skivorna innan de målas eller tapetseras och då ser man inte skruvhuvudet och brickorna. Eftersom trappan är kall så köpte jag rostfria brickor så att eventuell kondens inte får dem att rosta.

DSCN4749

I kanten på den vänstra skivan syns skruvarna med brickor. Man kan dra åt dem så mycket att de litet sjunker in i skivan.  Det tog en hel del tid att passa in den nya skivan (jag satte dit och tog bort den omkring 40 gånger) innan jag fick den tillräckligt tät. Men det var ingen idé att byta skivor ifall jag slarvade med tätheten. Nu går det inte ens ett knivblad in i springorna. Isolering är inte så viktig som täthet. Det finns en del plåtlappar över hål i stockväggen. De är huvudsakligen till för att möss inte skall komma in. Lägg märke till att jag märkt ut var såtena finns (såt=springa mella stockarna). Den märkningen skall flyttas utanpå den slutliga ytan också så man vet var man inte kan fästa nånting – livet blir mycket lättare på det viset.

Lerkliningen på den andra väggen var fin och jämn så det behövdes inga skivbitar där – bara en list i nedre kanten där bröstlisten tidigare varit. Det kommer ny bröstlist ovanpå panelen men den kommer utanpå de nya skivorna.

DSCN4728

Om man vill så kan man sätta in ett lager insulitskivor till men vi skall först se hur det här fungerar. Det blev inte färdigt eftersom det finns en elcentral i trappan och det är mycket arbeta med att sätta skivor bakom den. Det behövs också fibercementskiva bakom centralen av brandsäkerhetsskäl.

Nästa skede efter skivorna är att limma grålumppapper. Det behöver förlimning eftersom bägge ytorna är starkt sugande. Man sätter alltså tjockt med tapetklister på både skivor och papp och låter det torka. Därefter sätter man en ny omgång lim på pappen och limmar upp den. Men det är en annan historia …

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.