Tuutplååt

image_pdfimage_printSkriv ut

Nu är vi ett hack längre igen. Det finns plåt kring tuutn (skorstenen) även om det ännu behövs litet finslipande. Ställningarna kan inte än rivas för vi måste ha en hatt på den också så det inte regnar in och den fina pipan fryser.

DSCN4974

Det kommer ännu en plåt över triangeln mitt på åsen och så skall plåtarna fästas med takskruv. Åsplåtarna tog jag loss för att få de nya plåtarna under dem så de skall också skruvas fast tillbaka. Jag märkte att jag behöver en 90 graders falstång för vissa fogar så den skall jag skaffa.

Annars så finns det en utmärkt handbok på nätet för plåtslagning:

Teknikhandboken

som är utgiven av Plåtslageriernas riksförbund i Sverige. Det är inte svårt att fixa plåtbeslag själv men litet knixar och bra verktyg behövs. Jag använde en hemlagad plåtbockare (tre raka och stadiga plankor, två gångjärn och två skruvtvingar) som kan bocka upp till 2 meter långa plåtar. Den är inte absolut nödvändig men det går betydligt snabbare med den – och blir snyggare. Dessutom behöver man en bra plåtsax och jag anser att pelikansaxen är den bästa. Man behöver också två raka plåtsaxar, en höger och en vänsterklippande. Förstås en träklubba, tänger och hammare. Och så falstången med 90 graders käftar. Den behövs för att man skall kunna vända ned en dubbelfals.

Man planerar först plåtarna och kommer ihåg att lämna tillräckligt med plåt för falsen (helst dubbelfals). Därefter viker man dem och passar in dem. Med en tuschpenna ritar man ut var plåtarna skall klippas (den ena plåtens fals skall vara en cm högre än den andra så man kan vika över den). Därefter tar man bra handskar och börjar klippa. Plåtkanterna kan vara mycket vassa så man bör inte arbeta utan handskar.

Popnitar tycker jag inte om. Det hål de sätts in i blir med tiden allt större då blåsten ruskar om plåtarna och till sist kommer de loss. En dubbelfog håller i eviga tider ännu efter det plåten rostat sönder.

Nu ser vi nyttan av den undre kragen. Vatten kan inte rinna längs skorstenen under plåten. Ovanför kragen kommer ännu en plåtlist som för ut vattnet. Och så en hatt förstås men den måste vi ännu fundera på. I vintras hade vi bara en filmfanérskiva över öppning som en provisorisk hatt. Men stilig är tuutn och snyggt murad.

DSCN4972

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.