Reservdelar till gamla hus

image_pdfimage_printSkriv ut

Det finns ett otal affärer som säljer modernt skräp (sorry nu bara) som skall hålla i all evighet men som man sedan måste byta helt efter några år. Alla de “eviga” fabriksmålade plåtarna flagar och går inte att måla på vanligt sätt – man borde ta ned dem och skicka dem tillbaka till fabriken. Plast överallt som närmast är miljöförstöring.

Gysinge centrum för miljövård har garanterat äkta vara men det kan kännas långt borta i Stockholm (även om man kan ta färjan över för 40 euro). Misströsta icke ty det finns hjälp på närmare håll: Byggnadsapoteket i Billnäs. Jag fick för ett pra dagar sedan den nya handboken (nr. 3) som är på 623 sidor och verkligt fin. Anette Ringbom har satt ihop den väldigt förtjänstfullt på svenska och finska.Det är alltså en katalog över Byggnadsapotekets varor men gör nog skäl för namnet handbok för där finns en hel del om hur man bygger och reparerar gamla hus.

Och där finns väldigt mycket av Gysinge sortiment. En snabb genombläddring ger vid handen att priserna underligt nog inte är högre än i Sverige – vilket annars är vanligt. Tyvärr finns katalogen ännu inte på nätet även om den utlovas. Så därför måste man tillsvidare köpa handboken men det är en billig investering för dem som vill bygga på ett sunt sätt – inte köpa grisen i säcken med alla möjliga oprövade material som man lovar vad som helst om. Och som i värsta fall förstör huset. Mögelhusen står tätt i dagens Finland.

Enligt Googles kartor är det ca. 185 km från Hindersby så man kör dit på litet över två timmar. Adressen finns på Byggnadsapotekets nätsida.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.