Åtta år optiskt fibernät

image_pdfimage_printSkriv ut

Den 9 september 2003 klockan 20:50 fick vi den första förbindelsen att fungera  genom den optiska fiberkabeln i Hindersby.  Det var från Bos-Sestu till Vestergårds så det var Experimentklubbens eget nät. Mycket lämpligt för redan som småpojkar (jag var elva år) började vi med Ingmar bygga radiomottagare och annan elektronik. Klubben var inte stor – det var bara Ingmar och jag och brorsan egentligen. Men roligt var det i klubbrummet i Vestergårds gamla lillhus där vi höll till. Det gick nog en och annan natt till våra experiment.

Det första fibernätet var inte heller stort. Med var Ingmar och brorsan och Inga samt butiken och skolan. Anslutningen till Internet var rent ut sorglig för det var en WLAN som via en riktantenn vid Ingas bageri höll kontakt med en motsvarande station uppe i Lovisa telefons mast i Norrby. Men i jämförelse med de ynkliga telefonmodemen och ISDN så var det rena paradiset med flera hundra kilobit per sekund – då det fungerade. Det var ett eländigt åkande till bageriet och upp till masten för att dra ut strömkontakten och starta upp burkarna på nytt då de låste sej. Ibland ett par gånger i veckan …

Men en förbättring var i sikte redan från början även om vi fick vänta ett par år till innan vattenledningen kommit ända fram till rikssexan. Lappträsk kommun köpte sex fibrer i en kabel från Forsby till Kouvola då riksväg sex byggdes om. Peter Backman som var kommundirektör arbetade också för optiska fibernät och kommunen lade ned fiberkabel tillika med vattenledningarna och på så sätt fick vi fiber hela vägen till Kouvola där vi via FONET kopplades till FICIX (Finlands huvudnod till Internet) i Helsingfors. Fiber hela vägen fick vi klockan fem före fem den 27 mars år 2006. År 2007 köptes FONET upp av Nebula som vi ännu har som nätoperatör från Kouvola – men från och med juli i år med Gigabits linje. Men vi har bara betalat för 100 Megabits trafik till vidare vilket räcker bra.

Ett tack till alla hindersbyggar som vågade tro på projektet men speciellt till Ingas bageri och Klinkas där antennen senare placerades i torken för att få bättre signal. Jag har klättrat upp i deras tork nästan lika många gånger som de själva under de åren.

Nu är det bara två år kvar till tioårsjubileet och det grymma firande som det förstås för med sej …

(Förbaskad harm att nätdelen på fibersvetsen gick sönder sommaren 2003 så vi blev fem dagar efter Halsua med starten …)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.