Gamla gamla skolan

image_pdfimage_printSkriv ut

Efter att ha gått igenom huset och sett både under och uppifrån så har jag kommit fram till att det såg ut ungefär så här före 50-talet.

Att vedugnen i stora skolsalen var fyrkantig och hade en nedre del troligen av täljsten ser man på ett gammal klassfoto från 1925. Det som nu är virkesförråd var en del av lilla skolsalen och dörrarna är flyttade från tamburen – man ser ännu tydligt var dörrfodret fanns.   I vindstrappan finns en del av lilla skolsalens tak kvar med taklist och gammal tapet med bård.

Trappan är alltså byggd senare. Hälften av det nuvarande biblioteket hörde till lilla skolsalen och andra hälften var lärarbostadens sovrum. Köket var större och WC fanns förstås inte. Bakom skåpen finns murad vägg så vedspisen fanns troligen i det inre hörnet. I sovrummet, arbetsrummet och salen fanns det säkert kakelugnar som var kopplade till samma pipa.  Hur spisen var svängd vet man inte.

Oklart är också exakt var dörrarna mellan rummen fanns utom mellan salen och arbetsrummet för den finns utmärkt på en ritning.  Det som är oklart är åt vilket håll dörrarna öppnades. Likaså är lärarbostadens tambur mot skolsalen oklar utom dörren in från glasverandan som också finns på ritningen.

Ganska mycket börjar klarna och en titt under huset (med kamera och blixt på tidsinställning) visade att grunden var över metern bred både under ytterväggarna och under stockväggarna inne i huset. Så det huset står nog där till världens ände om man ser till att taket inte börjar läcka.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.