Telefoni över nätet

image_pdfimage_printSkriv ut

Det har gått litet framåt med telefoni över nätet. Den 25 maj i år ändrades förordningarna om nummerportabilitet och i dag fick jag höra att man kan flytta sin nummer till Cellip – vilket man inte kunnat förut. Vår telefon är nu hos nettipuhelin.fi och fungerar bra, men Cellip har betydligt bättre tjänster med vidarekoppling och upp till fyra undernummer, dvs. det kan ringa i upp till fyra telefoner inklusive mobil då nån ringer till ett nummer. Man kan se hur det fungerar på

http://www.cellip.com/

På nätsidan kan man ställa in vidarekoppling, skicka SMS, sköta röstbrevlåda osv. Man bör sätta in pengar i förskott till exempel med kreditkort.  Månadsavgiften för Cellip är ca 7 euro. Nettipuhelin.fi kostar 3 euro/mån om man flyttar sitt gamla nummer men har inga nätsidor eller inställningar.

Nummerportabiliteten är nu stadgad i lag och måste ske inom fem dagar och avbrottet får vara högst en timme. Se närmare på

to.fi/sv/index/puhelin/puhelinverkonnumerointi/puhelinnumeronsiirrettavyys.html

Man kan se var ett telefonnummer är registrerat på Numpac. Även om man sagt upp sitt nummer för länge sedan kan det mycket väl vara ledigt ännu och man kan försöka flytta det till en IP-telefon. Det lönar sej åtminstone att försöka.

Den gamla telefonen behöver man alls inte kasta bort. Genom att koppla den till en burk (ATA=analog telefonadapter) så kan den användas också för IP-telefoni. En Linksys PAP2T adapter kostar ca. 50 euro och har två anslutningar för analoga (gamla) telefoner som kan ha olika nummer.  Man måste sätta in operatörens IP-nummer och lösenord men sedan är det bara att koppla den direkt till nätet. Den fungerar över hela världen där det finns en fungerande Internetanslutning.

Det går också att köpa IP-telefoner men man bör se till att de följer SIP-standarden. De kostar mellan 100 och 300 euro.

Vårt nät erbjuder inga tjänster utan var och får fritt komma överens med lämplig tjänsteleverantör. Vi har alla portar och protokoll öppna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.