Byggnadsvårdskurs

image_pdfimage_printSkriv ut

Nu har vi anhållit om pengar från Svenska folkskolans vänner för en byggnadsvårdskurs . Tanken är att gå igenom gamla beprövade material och gamla metoder då vi börjar bygga om gamla folkskolan. Det är främst värmesystemet och vattnet som måste ändras men det gäller att göra det utan att man förstör de gamla konstruktionerna som fungerar annorlunda än nutida plastkonstruktioner.

Ännu har inte all kunskap om gammaldags byggande försvunnit men sedan 60-talet har mycket ändrats – och inte alltid till det bättre. Mögelhus är resultatet av många “moderna och underhållsfria” metoder och det skall vi akta oss för. Många problem härrör från lögnaktig reklam där avsikten bara varit att sälja produkter som varit helt obeprövade – och senare visat sej vara direkt skadliga.

Vi skall försöka få föreläsare med lång erfarenhet av byggnadsvård om vi får finansiering till kursen. I alla fall finns det en hel del litteratur och tanken är att bygga upp ett litet bibliotek på gamla folkskolan där man kan läsa om hur man skall bygga med beprövade metoder (sådana som varit i bruk minst 50 år – helst 100). Om huset inte ruttnat på 100 år så står det troligen i flera hundra år till. Om man inte bygger om det på fel sätt.

Då plasten kom i byggandet så ruttnade mången konstruktion bara på några år. Plastfärgerna har också förstört månget hus – åtminstone tvingat fram ommålning mycket tidigare än med de gamla färgerna som andades. Det som inte beaktats i många nya material är att de åldras på ett snyggt sätt. Byggnadsvårdaren  Gudmundsson som startade Gysinge byggnadsvårdscentrum brukar säja att “underhållsfria” material är sådana som inte kan underhållas – man får riva hela rasket och bygga nytt.

I maj kommer beslutet om huruvida vi får stöd av SFV för kursen.

2 reaktioner till “Byggnadsvårdskurs”

  1. Kan ni int ta det som en kurs i medborgarinstitutet så får vi andra som har rokåga hus också komma med

  2. Det blir absolut inga problem för någon att få delta i kursen. Om det blir MI-kurs eller inte inverkar inte på den saken (det är litet byråkrati med MI).

    Och även om huset huvudsakligen är avsett för hindersbyggar och bäckbyggar så står det nog öppet för grannbyarna också. Det är mest av tradition som de här två byarna nämns i alla sammanhang – och så är de närmast. Det var ju Hindersby-Bäckby folkskola i tiderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.