Kabelplogning

image_pdfimage_printSkriv ut

Kabelplogning

Lördagen den 17 maj 2008 plogade vi två kablar i jorden i Hindersby.

Först gräver man fram existerande telefonkablar och rör så man inte kör av dem. Och det kan vara bra att träda fiberkabeln under dem ifall de är grunt placerade. Vanligen gräver man också en grop för plogen så man kan dra på fullt djup genast från början. Under goda förhållanden kan man köra flera kilometer per dag.

 

Grop för telefonkabel

 

Kabeln dras vanligen ut i förväg och då behöver man en kabelvagn ifall trummorna är stora (de kan väga flera tusen kilo). Liljenet i Liljendal (Mats Backman) har byggt verkligt fina kabelvagnar. Här Liljenet 1 som kan lyfta upp trumman direkt från marken med hydraulik – verkligt käckt !

 

Hydraulisk kabelvagn

 

Därefter backar man plogen så nära trädgården som man vågar. Nedan Dan Nybondas från Lindkoski med sin hembygda kabelplog.

 

Börja ploga

 

Kabeln skall vara utdragen bredvid (eller under) traktorn och nu placeras den under nedersta bulten för att komma på dikets botten. Under en annan bult ca. 15 cm högre placeras ett gult märkband SOM ÄR MYCKET VIKTIGT !

Kabel och märkband under bultarna.

 

Sedan är det bara att köra på krypväxeln. Det behövs en stark och tung traktor för att orka dra plogen som går på ca. 75 cm djup. Det är bra om nån matar in kabeln i plogen så den inte fastnar. Märkbandet är en kilometers rulle.

 

Körning

 

Plogen lyfter upp jorden och då man backar med en hjulet över skåran så kläms jorden ned tilbaka och man kan knappt se spår efter kabeldiket. Brodden tar sej och på hösten ser man ingen skillnad.

Efter plogen

 

Plogen är “heimlaga” av två plåtskivor 3-4 cm från varandra och ett järn som lyfter upp jorden.

 

Kabelplogen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.