Snö som förr

Det blev en ordentlig vinter i år. Först var det kallt i slutet på december och sedan kom det en hel del snö i januari och februari. Covid-19 fortsatte in på det nya året 2022 och smittspridningen bara ökade men den nya omikronvarianten verkade vara mindre farlig.

Efter julbasaren i december har inga tillfällen ordnats så det gjorde inte så mycket att gamla folkskolans gård fick en massa snö. Det värsta var att snöplogen satte höga vallar vid porten så man inte alls kunde köra in. Den 2 februari körde jag därför bort en hel del snö.

Snövintern 2022
Is under snön

Det gick annars bra men det fanns is under snön så den stora traktorn började gå sidlänges där marken lutade (jag har inga broddar eller kedjor). I alla fall fick jag bort det mesta. Men så kom det ett snöoväder till och sedan började snöhoparna bli ganska höga.

Snöhoparna växer

Jag körde upp vägen ned till rinken men det började bli problem med den hala isen så den blev inte så bra.

Vägen till rinken

Huvudsakligen ville jag ha upp porten så att jag kunde installera fjärrstyrning för värmepumparna. Eftersom vi nu har elavtal med elbörspriser så lönar det sej att styra enligt timpriset.

Fjärrstyrning för eluttag

De små runda mellanstöpslarna på bilden innehåller datamaskiner med trådlös anslutning till skolans rutter och vidare till Internet. Man kan fjärrstyra och programmera dem nästan hur man vill. Så nu sitter jag och styr allting hemifrån över nätet.

Fjärrstyrning av värmepump

På bilden ovan ser man att värmepumpen i köket just drar 135 W och att den är inställd att kopplas på mellan klockan 12 och 05 på natten då elpriserna vanligen är litet på 1 cent per kWh. genom att klicka på den runda blå ringen uppe till höger så kan man sätta på och stänga av den när man vill för hand.

Vem som helst kan inte styra värmepumpen utan man måste känna till lösenordet. Det här är rätt så billiga strömbrytare omkring 20 euro. Tanken är att sätta in skilda fjärrbrytare för varje värmepump och för värmeslingorna längs rören samt för boilern.

För fasta installationer kan man sätta in en liten dosa som innehåller alla funktionerna och kan styras från mobiltelefonen också. Den här klarar av 16A enfas men om man vill styra trefas så behövs också en kontaktor. Shelly har också mätdosor som kan mäta temperatur, fukthalt och energi.

Fjärrstyrning för 16 A med WLAN och Blåtand

Alla värmepumparna var avstängda då det var litet varmare ute. Inomhus var det +2 grader i slöjdsalen och omkring +5…6 grader i de små rummen på solsidan. Senast hade jag på en värmepump i köket och den höll +10…12 grader i köket, arbetsrummet och mötesrummet (med omkring 0 grader ute). Vi borde nog få ned elräkningarna ganska mycket med den här styrningen.

Nu börjar solen redan värma på dagarna så man kan lugnt stänga värmen då det är dyr el och bara sätta på på nätterna. Ett hus håller värmen ganska länge så det hinner inte bli mycket svalare fastän värmen är avstängd på dagen.

Pandemin verkar så småningom avta så det kanske blir mera verksamhet senare på våren och åtminstone till sommaren. Om det nu inte kommer nya varianter … I alla fall så kan det löna sej att planera verksamhet det här året.