Fönsterlagande på gamla skolan

Sent omsider har fönsterlagandet kommit igång. Det var en sen vår, en krånglig sommar och en mycket sen skörd som satte käppar i hjulet för våra planer. Men nu är det första fönstret fixat (skall ännu målas) och tanken är att måndagskvällarna (kl.18-20) skall användas för att sätta de resterande fönstren i skick. Nu då möbelkursen börjar vara slut så går det bra att ta med egna fönster och arbeta med dem.

Som Ewa-Maria Wiik berättade under fönsterkursen i våras så tar det en grym tid att sätta fönstren i skick och det har jag också konstaterat. Men det går bra att syssla med det hela vintern – man bara tar bort bågen och sätter in en ram med plast runt i stället. Den är inte vacker men ger bättre isolering än det enkla fönstret ifall man sätter plast på bägge sidor om ramen. Ramen skruvar man enkelt ihop av ribbor med en skruv i varje hörn. Det är bara bra om den ger efter litet för gamla fönsterkarmar är inte alltid i 90 graders vinkel. Bäst är att använda växthusplast som tål sol och är mycket seg.

DSCN5431

I Sveriges TV går nu en mycket bra serie ”Det sitter i väggarna” om vården av gamla hus och del 2 handlade om fönster. Programledaren Erika Åberg har en bra inställning till arbetet. Det räcker bra att bara ta bort det kitt som är löst och ersätta det. Att ta bort glasen och all målning och börja från noll är ett jättejobb som inte alls är nödvändigt ifall fönstrets trädelar inte är helruttna och måste bytas. Man kan gärna göra det med en fönsterbåge och därefter inser man kvickt att det inte lönar sej.

Ewa-Maria hade ett bra recept på hur man förbättrar kitt som spruckit (men sitter fast ordentligt). Man blandar linoljekitt med terpentin och smörjer på det gamla kittet (efter det man tagit bort målfärgen). Då får man nytt kitt i sprickorna och det gamla kittet mjuknar. Då terpentinen torkat bort så kan man måla. Men man skall reservera ganska lång tid för det tar tid för kittet att torka och likaså tar det tid för linoljefärgen att torka innan man drar på nästa lager.

Linoljefärg MÅSTE strykas på tunt och man skall absolut inte försöka få den att täcka som med nya plastfärger. Den plastfärg som torkar fort ger emellertid en mycket dålig yta. Det ser bra ut men fäster inte ordentligt i trä i motsats till linoljefärg som sugs in. Inom kort flagar plasten bort i bästa fall – i sämsta fall sitter den kvar och täcker in fukten (som alltid kommer in genom någon spricka) varvid träet ruttnar. Så plastfärg är rena giftet för trä. Ytan kan se bra ut men inuti är allt trä genomruttet.

Vid fönsterrenovering  skall man räkna med veckor – inte dagar – just därför att torktiden tillkommer. Man kan förstås sätta in fönsterbågarna direkt och lämna målandet till nästa sommar också. Det vill bli litet tumavtryck i kittet men de kan lätt jämnas ut.

Först petar man alltså bort allt löst kitt riktigt försiktigt. Det är besvärligt att skära till nytt glas av den gamla sorten som bara är 2 mm tjockt. Det går med en skärare som har oljesmörjning men då skall glaset ligga på mycket jämnt underlag (filt eller papp). Med en linjal som skruvas fast med tvingar MYCKET försiktigt så får man snittet rakt. Skäraren skall ge ifrån sej ett jämnt surrande hela vägen. Och man bör få snittet med en enda gång. Hack i kanten får inte finnas på de tunna glasskivorna.

Små sprickor i hörnen behöver inte betyda att hela glaset skall bytas ut. Det finns väderbeständig tejp som man kan sätta på bägge sidor om spricken och så klarar sej fönstret åter i många år. Jag hade lappat våra fönster med vanlig dokumenttejp för ett tiotal år sedan men den tålde inte solljuset.

DSCN5400

Ifall man måste ha bort en söndrig ruta så sitter ofta en del av kittet som berg. Då är det bra att använda en värmelampa för att mjuka upp det först. Gör ren glaset ordentligt före det för det kan upphettas för mycket där det är smutsigt. Vi har en Speedheater lampa på gamla skolan.  Då kittet är borta dra man försiktigt ut stiften som håller glaset med en tång (sidavbitare) och skrapar rent det med en glasskrapa. Med nya vassa bett behöver man inte trycka på så hårt (och riskera att rutan spricker).

DSCN5382

Om man tagit bort rutan så är det bra att ta bort allt gammalt kitt och all målning i falsen med Speedheatern. Därefter kan man olja in falsen med linolja eller måla den med linoljefärg. Detta för att träet inte skall dra linoljan ut kittet som då blir för torrt och faller bort. Det är ju bara krita om man tar bort linoljan.

Då falsen är behandlad och torr så dra man på ett lager med linoljekitt innan man lägger på rutan. Kitter får gärna vara litet blötare under rutan än sedan utanpå. Linoljekitt består av krita och linolja och man reglerar mjukheten genom att sätta till mera linolja eller mera krita. Jag tyckte det var överdrivet att tömma hela burken med kitt och knåda det men det är faktiskt en bra idé. Man bara häller ut allting på ett bord med linoleumskiva och blandar med en spackel tills det har lämplig mjukhet. Det skall helst inte fastna i fingrarna – mera krita tills det släpper. Men under glaset får det vara litet mjukare. Är det för mjukt så blir det besvärligt att kitta falsarna utanpå glaset. Är det för styvt så ligger inte glaset jämnt i falsen som på bilden nedan. Där finns också för litet kitt under glaset. Lägg på ordentligt med löst kitt – det är lätt att skrapa bort det som kläms ut ur falsen.

DSCN5406

Då glaset ligger jämnt i flasen så slår man in stiften som håller fast rutan. En liten hammare med tejp runt huvudet är bäst. Stiften kommer i långa stänger och man viker en bit i litet mer än 90 grader vinkel och slår in det. Lyft inte hammaren från glaset utan låt den följa glaset hela tiden.

DSCN5403

Därefter fyller man falsen med kitt och ser till att det pressas ordentligt mellan glaset och falsen. Man drar det jämnt med spackeln eller kittkniven ungefär jäms med falsens yttre kant. Det behöver inte vara vackert bara det är tätt. Som Erika sa i sitt program så syns falsen inte alls då man ser på ett hus. Falsen torkar långsamt med linoljekitt och det är bra för då kan man jämna den långt senare. Nedan var kittet för löst och det var besvärligt att jämna ut. Senare då jag använde torrare kitt så blev det snyggare. Men alltför torrt kitt är också svårt att släta ut. Det är bara att pröva sej fram.

DSCN5407

Då kittet torkat skall bågen målas även om endel målar direkt på fuktigt kitt. Med linoljefärg så är det samma material som i kittet men det tar längre tid för fogen att torka då.

Sedan skall fönsterbågen passas in och hyvlas så fönstret går bra att öppna så den sista målningen gör man helst på sommaren då bågarna är på plats och fönstret kan stå öppet en vecka innan nästa målning.

Med den här farten så tar det flera år innan fönstren på gamla skolan är klara. Men det är solsidans fönster som är först i turen. Norrsidans är i mycket bättre skick. Och ramarna med plast kan flyttas till nya fönster i den takt arbetet fortskrider.

Nu är också kaminen i fullt bruksskick. Jag satte in ett galler runt den för att skydda folk och fä. Med en eldning (en påfyllning) får man på en kvart temperaturen i slöjdsalen att stiga ett par grader. Men draget i den höga pipan är våldsamt så man måste absolut stänga nedre luckan då elden tagit fart. Annars spräcker man hela kaminen.

DSCN5371

Bara möbelkursen får bort de sista möblerna är det fritt fram att använda slöjdsalen för bysborna. Vi har värmepumpen på och temperaturen har varit kring +15 grader (utan kamineldning). Mycket varmare vill man inte ha då man arbetar. De andra utrymmena är också varma och i det här vädret har de hållit över + 17 grader med värmepumparna på minimum.

 

 

 

Se på byggnadsvård (fönster) över nätet

Det går bra att se på SVT:s serie ”Det sitter i väggarna” med Erika Åberg över nätet (SVTplay.se). I andra avsnittet visar Erika hur man sköter om fönster (utan överdrivna åtgärder).

Fönsterrenovering

Förstås kan man se de andra avsnittena också – men först efter det de har visats i SVT1. Programmet kommer på måndagar kl.21:00 finländsk tid men visas i repris flera gånger under veckan. Kolla på tv.nu och sök på ”Det sitter i väggarna”.

 

Strömmen borta i gamla skolan

I dag (måndagen den 23 november 2015) var strömmen borta på gamla skolan där fibernätets huvudcentral finns. Nätet fungerade en tid med ackumulator men avbrottet varade så länge att strömmen tog slut. Nu är strömmen påkopplad igen. Vanligen är strömavbrotten så korta att vår reserv räcker men det blir att fundera om vi måste koppla in en ackumulator till.

 

Anders och Bertil Hoop (1543)

Jag råkade titta på Arkivverkets digitala arkiv och såg att de nu satt ut en mängd nytt material. I Generalregistret över bosättningen i Finland hittade jag uppgifter för Hindersby (under Pyttis) ända från 1540 då Gustav Vasas jordeböcker började föras. Och år 1543 finns bland andra Anders och Bertil Hoop som ägde ett halvt skattehemman var.

Hindersby_Hop_1540_48

Det här är alltså en sentida avskrift så stilen är ganska läsbar. Uppgifterna är tagna från flera olika källor bland annat Gustav Vasas jordeböcker. Det fanns jordeböcker långt tidigare och de användes som en förteckning över skatteskyldiga. Eric av Pommern lät uppgöra en jordebok 1413 och Vårfruberga kloster hade redan på 1100-talet.

Om man följer skattehemmanet för Anders Hoop så kommer man till Michell Andersson 1552 och Hindrik Michelsson 1585. Det är fråga om skattebokföring och inte personregister så ibland är skatterna bokförda under ryttarens namn och inte ägarens. Hindriks son Mats Hindriksson var en tid ryttare (1638 framåt) men från 1646 fins en anteckning  ”son Michel Matsson rider”.

År 1649 kallas andra sonen Mårten Matsson Boos. År 1655 finns anteckningar om hushållet med Mårtens hustru Marg. Hindersdotter och då hade brodern Michell Matsson gift sej med Brita Grelsdotter. Men 1600-talet var den svenska stormaktens krig och 1665 var Brita änka. Ryttare var Hans Mårtensson.

Mårten hade troligen flera söner. År 1675 var Michell Mårtensson ryttare och 1680 Adam Mårtensson. Hans Mårtensson verkar ha tagit över stället 1685 och 1693 hans son Hans Hansson.

Från 1691 förde kyrkan bok över födda, vigda och döda så vi vet att Hans Hansson Boos den 3 december 1694 gifte sej med Maria Johansdotter. Resten finns i kyrkoböckerna.

Det finns en massa data om hela Hindersby så nu kan vi gå tillbaka till 1540. Visste ni annars att från 1558 ägde Gustav Vasa ”Hindersby Godz” och ”Annat Godz” som sköttes av landbönder ?

Nu när det är regnigt och mörkt så passar det bra att läsa genom arkiven. De är öppna för alla. Dramatik saknas inte. Ibland brinner husen och 1577 blev Gustav Vasas landbonde Thomas Simonsson ihjälslagen … Skattetalet varierar med åren. Ibland blir någon bonde ”uthfattig” och ibland blir gården ”ödhe”. Ryssarna brände och plundrade och kungen skickade ryttarna till Tyskland och Polen därifrån de sällan kom tillbaka. Kanske vi inte skall klaga …

 

Tjörkveein

Fornminnesföreningen gick på tisdagen upp den gamla Tjörkveein på nytt. Märk väl att det INTE heter Kyrkstigen utan Tjörkveein. Förra gången var för omkring 20 år sedan men den syns ännu. Stor hjälp hade vi av de rödmålade flaggor som Nyströms Nils lät sätta upp förra gången.

Det var första gången för mej för förra gången hade jag inte tid. Tjörkveein användes förr då man gick till kyrkan i Pyttis (före 1575 då Lappträsk blev en egen kyrksocken). Före det hade de sydöstra byarna Hindersby, Bäckby, Lindkoski, Labby och Harsböle men också de nordligare byarna Pockar och Kimoböle hört till Pyttis socken medan resten av byarna hörde till Pernå socken.

Tjörkveein användes  troligen inte bara för besök i kyrkan i Pyttis utan också – kanske huvudsakligen – för färder till Abborfors marknadsplats och Fredrikshamn (Kotka fanns inte förrän i slutet på 1800-talet och Lovisa grundades först 1745). Utanför nuvarande Kotka fanns däremot kungsgården Kymmenegård med anor från 1350-talet.

Ännu för hundra år sedan kunde man gå med Tjörkveein till Kotka – om man steg upp klockan två på morgonen. Det var vanligt på den tiden att utnyttja stigar genom skogarna. Det gick snabbare än att köra stora omvägar med häst och kärra.

En karta från 1772 visar Tjörkveein fram till Labby rå.

syyd_Hby_1772_tjork

Fastän åkrarna ser alldeles annorlunda ut så syns på kartan att vägen går över Lilbromosan vid Plåmpeendan. På en karta från 1909 ser man tydligare hur många stigar (eller vintervägar) det fanns genom skogarna.

Rysk_karta_1909_vuescan1600

På svenska generalstabens karta från 1790 syns också Tjörkveein (förstärkt av mej). Där syns också Libromosan och Langbromosan. Lägg märke till hur litet skog och hur mycket kärr det fanns på den tiden.

karta1790_tjorkB

Tjörkveein börjar uppe i vänstra hörnet där vägen genom Blåsbackan och genom Nyströms går ihop vid Plåmpeendan. Sedan fortsätter vägen längs ganska smala åsar till Labby och går utanför kartan vid Langbromosan (ungefär där det står skrivet 10.8).

Tage visade vägen genom Nyströms (Bos-Lilstu) skog där det ännu finns en del röda flaggor även om själva stigen är ganska osynlig. Vid Lilbromosan finns ett djupt dike utan bro så en del vände där.

DSCN5392

Här har vi kommit till Plåmpeendan – i bakgrunden Husbergs (Hosmas-Sestu). Härifrån fortsatte fyra djärva nästan fram till Langbromosan. Vägen blev betydligt bättre på åsarna.

DSCN5393

Tyvärr hann jag inte ta fler bilder för farten var hög. Det var inte förvånande eftersom det regnade och man måste hålla upp farten för att få upp värmen. Utom för mej som hade alldeles för mycket kläder. Utanpå vadmalsjackan och de vanliga byxorna hade jag satt skogskläderna så jag badade i svett.

Men vi har nu stigen på GPS och vet var den går. Nästa ”promenad” skall vara då det är litet bättre väder. Jag skulle gärna gå långsamt och fotografera och sätta in märken på GPS:en.

Det som var riktigt intressant och nytt för mej var sandgropen som är en lång konstruktion och betydligt större än jag förstått. Jag vet ungefär var sandvägen kommer ut genom Husbergs skog där man körde många lass sand på vintrarna. Hindersby har dåligt med sand så allt måste köras härifrån eller från gropen i Tjörkby (nu under riksväg 6). Sandvägen borde vi gå upp också.

Avståndet från Nyströms tork till Langbromosan (nästan) var 3,7 km enligt Leifs GPS. Slutet på promenaden var litet snöpligt för min del. De andra stack iväg som långbenta älgkalvar medan jag svettades i mina skogskläder och fick kravla mej hem över Petjärmosan. Det kändes i bakbenen ännu följande dag att jag inte brukar ta långpromenader. Konditionen borde förbättras innan skogsarbetet börjar – men det brukar huggandet nog sköta om.

 

SVT: Det sitter i väggarna (byggnadsvård)

I kväll måndagen den 9 november 2015 kl. 21:00 (20:00 svensk tid) börjar ett nytt program om byggnadsvård. Det är Erika Åberg  som jobbat som byggnadsantikvarie i Gävle som inleder programserien med hur man spänner papptak. Det är inte alls så krångligt som folk tror och ett mycket billigt alternativ.

http://www.svt.se/det-sitter-i-vaggarna/raddar-hus-fran-hangande-tak-mer-vardagsnara-an-historieatarna

Jag känner Erika från de kolumner hon skrivit i tidskriften Gård och torp (som brukar finnas hos Sale) och som är en ovanligt bra tidskrift om hus. Hennes kolumner är mycket bra och humoristiska och hon har gedigen erfarenhet av husrenovering – av det försiktiga slaget. Så jag ser fram emot seriestarten.

Eftersom det är ett program som SVT producerat så torde det gå att se på nätet över SVTplay

http://www.svtplay.se/

om man har en snabb anslutning (fiber).

 

Östnyländsk litteraturafton

I går presenterades två nya böcker av författarna Mikaela Strömberg och Sabine Forsblom på Hemborg i Hindersby:  ”Sophie” och ”Maskrosgudens barn”. Robin Bäckman ackompanjerade förtjänstfullt på gitarr och munspel vid uppläsningen.

DSCN1902

DSCN1904

En litterär afton är inte så vanlig i Hindersby men många hade mött upp.

DSCN1898

Böckerna presenterades av författarna med schwung och vältalighet och som ett extranummer fick vi höra Sabine framföra Violeta Parras ”Gracias a la vida” i en östnyländsk variant: ”Jag vill tacka lidret” vilket högt uppskattades av publiken.

Mikaela berättade om Sophie von Behse som från tsarens hov i Petersburg flyttade till östra Nyland och blev jordbrukare. Intressant nog satt många släktingar till Sophie i salen inklusive författaren själv. Det var en krasch mellan överklass och vanligt folk som livligt åskådliggjordes av det avsnitt Mikaela läste om mjölkpigorna som höll på att bli överkörda av holländaren Jansen, Sophies man.

Sabines ställvis mörka historia från 70-talet som präglades av svart humor fick inte stå oemotsagd. Jag liksom många andra som var unga på 70-talet såg det som en spännande tid då mycket ändrades och gick framåt. Men det är inget underligt i att samma tid kan uppfattas på helt motsatt sätt av olika personer. Skolan tyckte jag om och lärarna likaså. Även de mest fruktade såg jag med ett visst överseende på och tyckte de var mest humor. Men jag vet att en del av mina klasskamrater var riktigt rädda för dem. Varför förstår jag ännu inte riktigt. Lärarna var ju bara människor de också.

Till slut överräckte Mikko rosor åt Sabine, Mikaela och Robin. Också Robin fick en kram …

DSCN1910

Och böckerna ? Jo, dem köpte vi men jag har ännu inte hunnit läsa dem även om jag efter presentationen ser fram emot det.

 

 

OBS ! Strömavbrott på gamla skolan på onsdag !

Kymmenedalens El meddelade att de stänger av strömmen på gamla skolan på onsdag (4.11 2015) efter klockan 13. I princip borde nätet fungera med reservel men lita inte på att allt går bra och lämna inte brådskande och viktiga kontakter till onsdagen !

Eftersom huvudcentralen för hela nätet finns på gamla skolan så berör eventuella problem hela Lappträsk.