Elkablar grävs ned

Det är svårt att undgå att se grävmaskinerna och ibland har vatten och telefon plötsligt försvunnit. Utmed Tjörkbyveein har det kommit upp nya stolpar men närmare Hindersby grävs elkabeln ner.

Vid Lindkoski vägskäl var det problematiskt och där borrade man en hel del.

Förra veckan började man gräva från Husbergs och är nu på väg mot Hopenbackan.

Lägg märke till fiberkabeln i diket i nedra kanten på bilden. Grävarna har varit väldigt försiktiga och hyggliga. Vid vårt hus var de tvungna att gräva upp vägen och där har jag tre knippen med rör och kablar – bland annat värme till huset. Men allt är i skick och ingen katastrof blev det.

Ingen klen kabel men så är den också för 20 000 Volt. Det blir att akta sej då man i framtiden gräver nånting under vägen som tyvärr går tvärs genom vår gårdsplan. Litet besvärligt har det varit men inte så farligt med tanke på att man i framtiden slipper stolparna på åkern.

 

 

Värmepumparna skall installeras

I går slängde vi betong i blandaren och gjöt fyra plattor med fästjärn för värmepumparnas utomhuslådor kring gamla folkskolan. Det hade varit bättre att göra det före tröskandet men tiden bara tog slut i början på september. Och då trodde man ju inte att det skulle dra ut på tiden så eländigt.

Nu måste vi vänta några veckor tills betongen blivit tillräckligt stark innan vi ställer upp värmepumparna. Hoppas det hålls relativt varmt väder till dess. Vi klarar oss säkert med värmefläktar ännu men så småningom behövs det effektivare värme. Den gamla värmen från oljepannan är ju avstängd sedan sommaren.

60-årsjubelskriften

Fornminnesföreningen håller på att ge ut en 60-års jubelskrift och visst går det framåt med boken. Den är nästan färdig men det sista tar alltid tid. Det är ju inte fråga om rykande aktuella nyheter som blir gamla på nån dag utan berättelsen om 60 år av gemenskap och aktivitet närmast kring Hopenbackans Lekstrand – den gamla Leikanlindån eller Hystanlindån (hysta betyder ”kasta” eller ”gunga”).

Just nu gäller det att välja tryckeri och få in pengar att betala tryckningen. Åtminstone är ett vipplån nödvändigt tills det kommer in pengar från försäljningen. Det blir ingen torr historik med utdrag från protokoll utan Mikaela Strömberg har intervjuat folk som varit med. Men ni får snart se …

Det lackar mot jul

Inte riktigt än för vi har ännu Allhelgona före det men de krångligare julklapparna borde man börja planera så man hinner göra dem till jul . Och hinner man inte göra nånting så finns alltid Benitas blomsterbinderi som är öppet från 29 oktober till Allhelgona 3 november (och senare till advent och jul).

Den här hösten kan det minsann behövas litet blommor för att motverka det ständiga regnandet.

Torpet fullt igen på höstkaffet

Fornminnesföreningen har en del traditioner som fungerar bra. Johannistången är kanske den viktigaste men höstkaffet på torpet är också populärt. Det var alldeles fullt igen. Inga räknade till 31 personer förra torsdagen. Där satt vi i mörkret och drack kaffe och pratade. Förstås om tröskningseländet men också om älgjakten och vildsvinen och annat som var på gång.

Det är en speciell stämning att sitta i torpet med bara några ljus som brinner. Och då är det mer än de hade förr med en pärta eller bara elden i spisen. Man förstår bra att goda historieberättare var väldigt uppskattade på den tiden som egentligen inte ligger så långt tillbaka. Min farfars far, Husbergs gamalfafa (född 1864), som jag faktiskt minns svagt var liten pojke förrän det fanns elektriskt ljus eller ens  fotogenlampor (petroleumlampor). Fotogenlampan uppfanns 1855 av en amerikansk kemist men försäljningen tog fart först mot slutet på 1800-talet. Fram till dess fanns det bara pärtor och stearinljus.

Jag hade nog kameran med men det verkade så fånigt att förstöra stämningen med blixtljus. Bilderna hade dessutom gett alldeles fel uppfattning om hur det var i mörkret.

Åter till byggandet

Efter det krångligaste tröskandet det här årtusendet så kan äntligen byggandet på gamla folkskolan fortsätta. Det blev litet längre paus än väntat på grund av regnandet. Men nu skall installeringen av de nya värmepumparna börja – efter det att cementen i stödplattorna blivit tillräckligt stark. Meningen var att slå cementen före tröskandet men det hann vi aldrig med.

En hel del annat är också på hälft men huset står kvar och fungerar. Möjligen måste vi sätta in litet varmluftsfläktar tills värmepumparna är i funktion. Det har i alla fall varit varmt – inte en enda frost sedan våren ! Så nånting positivt har det varit med regnandet och molnen.

Pappret for iväg i början på veckan. Det var en hel del och hjälpte till att bära ut det förra fredagen men jag var då tvungen att tröska det sista – det har inte varit många dagar den här hösten med uppehållsväder.  Så småningom börjar vi i alla fall fungera på nytt. På måndag skall vi ha styrelsemöte på gamla skolan och fundera på vad som måste göras före vintern.

 

Pappersinsamling vid Hindersby skola

Vi ordnar tömning av papperslagret som finns i uthuset på skolans gårdsplan.

Fredagen den 12 oktober hämtar Hämäläinen lave till skolbacken och den tas bort på måndagen den 15 oktober.

Tömning av papperslagret sker på TALKO som påbörjas fredagen den 12 oktober kl. 16.

Alla är välkomna att hjälpa till !

Det går att hämta returpapper direkt till laven hela helgen.

Gamla folkskolans vänner

Årtusendets mest eländiga tröskande

Ingen tjäle på vintern, tillpackad jord som inte släpper igenom vatten, regn i maj och försenad sådd. Tröskandet började sent och regn drog ut på det så det ännu finns oskördat närmare mitten på oktober.

Nu har vi bara ett par hektar otröskade. Tröskan står inne i verkstaden och väntar på så mycket uppehåll att man kan köra över det sista – men foder blir det. Fuktig luft gör att det inte torkar men man kan åtminstone hålla säden kall genom att blåsa på den.

Allt är ogjort eftersom både sådd och skörd drog ut på tiden alldeles förskräckligt. Och snart kommer vintern.

Avbrott på grund av elkabelgrävandet

Nu grävs ju en massa elkablar ned och det för med sej att det blir avbrott ganska ofta. I dag konstaterade jag att de stänger av strömmen två gånger per dag och tyvärr så fungerar inte reservelektriciteten riktigt i Åkes lider utan växeln stannar varje gång. Det var åskan som hade förstört en stabilisator och jag hinner inte byta den just nu för jag har en hel del otröskat.

Så vänta inte med viktiga räkningar och annat till sista stund. Nätet kan få avbrott när som helst – speciellt i Hopenbackan och Oppbyyin och Mosabackan.