Det blir knappast utgivningsfest ännu den 8:e december för tryckningen blir en vecka försenad. Det betyder också att ni hinner betala in förhandsbeställningar ännu hela nästa vecka. Se inlägget Köp Lekstrandsboken nu !
Månad: november 2012
Strömavbrott
Strömmen är borta i Tjeeldbyyin och ackumulatorn i vår nätcentral tom. Nu är Hopenbackan och Brennskooin också utan nät tills vi får strömmen tillbaka. Gamla folkskolan kar ström så nätet i Labby och Harsböle fungerar. (kl.10:50 Nätet fungerar igen)
Beakta att det kan bli avbrott eftersom elektriskgubbarna gräver ännu. Kabeln var ordentligt utmärkt vid Lillkolfus men så kom det ett annat gäng och började gräva då det redan var mörkt – och grävde av kabeln. Det finns så mycket underleverantörer till underleverantörerna att man inte alls kan lita på att informationen går fram.<
Nya teaterpjäsen: Fritt fram på 60-talet
Sådär preliminärt presenterar Isa sin pjäs så här:
Fritt fram på sextiotalet!
En nyskriven pjäs av Isa Stenberg
Regi Robert Jordas
Regiassistent Mikaela Strömberg-Schalin
Scenografi Berit Husberg
I rollerna 25 vuxna och 15 ungdomar
”Fritt fram på sextiotalet” berättar om livet i Hindersby, en liten by på den finlandssvenska landsbygden. Pjäsen handlar om människor som levde i byn på sextiotalet under hoppets årtionde. Rollerna är skrivna direkt för människor som lever i byn idag eller har anknytning till byn.
Pjäsen är den tredje delen i en trilogi, där de tidigare pjäserna utspelat sig på fyrtio-och femtiotalet. I ”Fritt fram på sextiotalet” funderar bl.a. byns barn och ungdomar över sina nymorgnade rättigheter och några motvilliga äkta män sänds i jämställdhetens tecken på matlagningskurs. Damklubben gör sin första resa till Stockholm och bekantar sig med utlänningar ombord på Bore III. På Hindersby postkontor ges kunderna personlig service med besked och kvinnofrågor tas upp av några munviga unga damer medan de förbereder sitt svåra programnummer inför Brandkårsfesten.
Mellan de olika scenerna kommer ridåhalaren in med omvälvande världsnyheter från sextiotalet och lite annat därtill. Det är Robert Jordas som gör rollen som en nutida stå-uppare. Tidsenlig musik och snuttar av slagdängor från sextiotalet går genom hela pjäsen.
Vi utlovar en rolig sextiotals-kväll med många originella figurer på scenen. Det mesta går på hindersbysprååtji.
Föreställningen blir ungefär 2 timmar med paus.
Biljettpris 15 euro. Kaffe och bulle i pausen ingår i biljettpriset.
Pjäsen är en så kallad vuxenpjäs. Inte avsedd för barn.
Urpremiär 18 januari kl 18.00 på Hemborg i Hindersby.
Följande föreställningar:
lö 19 kl. 18.00 Sö 20 kl. 15.00 Lö 26 kl. 18.00 Sö 27 kl. 18.00
Lö 2 febr kl.18.00 Sö 3 febr kl.15.00
Med eventuell förlängning av spelperioden.
VÄLKOMMEN!
SNART kommer den !
Köp Lekstrandsboken nu !
Nu börjar det snart vara dags för Fornminnesföreningens 60-årsskrift. Det är ingen torr historik utan en skrift med historier och bilder från de 60 år Fornminnesföreningen verkat.
Eftersom johannifirandet varit så viktigt i föreningens historia har skriften fått namnet: Åter eitt Johanni – 60 år opa Hopenbackan. Egentligen är det felstavat och borde vara: ”Ååtär eitt Johanni – 60 åår opa Hoopenbackan” enligt NUS (Nisses Uttalsriktiga Stavning) men vi har här att göra med Licentia Poetica, dvs. poetens frihet att i konstens namn bortse från fakta och allsköns pedanters (likt undertecknad) påpekanden …
Mikaela har skrivit boken och Robin (Bäckman) har skött ombrytandet och hela alltihop går på 132 sidor. Det är en fin presentbok med hårda pärmar.
Inne i boken finns massor om verksamheten under de 60 åren och teckningar från Sigges pärm som handlar om tiden för Leikanlindån eller Hystanlindån som den kallades före Lekstrand. Och här har vi ”hystån” eller gungan.
Den som vill beställa boken skall betala 20 euro per bok på Fornminnesföreningens konto:
Västra Kymmene andelsbank FI7550164020017011
OBS ! Kom ihåg att skriva hur många exemplar ni vill ha och ert namn ! Betala före 1.12, så att det syns på kontoutdraget den 7.12 för att få böckerna till utgivningen. Böckerna går ju att hämta på utgivningsfesten (troligen lördagen 8 december kl.13). Alla böcker som är betalda skriver Mikaela dedikation i.
Nu är det så att föreningen gärna vill ha så många inbetalningar som möjligt i god tid eftersom vi måste betala böckerna för att få ut dem från tryckeriet. Så betala hellre förr än senare.
Det här är en bok som aldrig blir föråldrad utan bara blir mera värd med åren. Den handlar om en viktig och livlig epok i byns historia. Kan ges som present ännu om femtio år.
Lopptorg
Lopptorget på gamal skolan fortsätter ännu idag
Och så finns det kaffe också
Om inte annat så kan man ju titta på vår nya dörr som vi hämtade från Stockholm förra veckan (ursprungligen från Skåne). Den är inte riktigt lika hög som den ursprungliga dörren – öppningen i stockväggen syns bakom dörren men högre än en vanlig dörr. De gamla dörrarna var väldigt höga – dörrbladet 234 cm – och det var svårt att hitta sådana dörrrar.
Det gamla biblioteket (ursprungligen lilla skolsalen + lärarbostadens sovrum) är nu lilla arbetsrummet med vattenbaljor men duschrummet (gamal lärarbostadens arbetsrum) skall bli bibliotek + arkiv då vi får det uppsnyggat. De gamla böckerna från skolans bibliotek finns kvar och placeras in här då rummet är i skick.
Lopptorg på gamla skolan 24-25 november
Nu ordnas igen lopptorg på gamla folkskolan i Hindersby
lördag-söndag 24-25 november 2012 kl. 10-14
Kom och ställ up försäljningsbord på skolan utan bordsavgift !
Anmälningar tas emot av Inga tel. 040-5517324
All försäljning blir inomhus, för man vet inget om hur vädret blir !
Ta tillfället i akt, både ungdomar och föräldrar !
Tillfället är öppet för föreningar och privatpersoner som har något att sälja.
Gamla folkskolans vänner:
Vi tar tacksamt emot donbationer till lopptorget, till förmån för Gamla skolan !
De saker som doneras nu och inte blir sålda sparas till ett senare tillfälle !
Man kan hämta saker till lopptorget på fredagskvällen den 23.11 efter kl. 17.
Vid behov avhämtar vi saker under veckan 19-23.11 enligt överenskommelse !
Ring till Inga tel 040-5517324
Föreningen sköter de praktiska arrangemangen runt lopptorget och har kaffeförsäljning !
Styrelsen
50 år statsväg
Jag råkade se i farsans bokföring att det i dag är 50 år sedan Hopenbackvägen blev statens väg. Det var inte så lätt att få till stånd överlåtelsen och det kom en hel del grälor – kanske mest för att det var för dyrt. Staten hade nämligen en hel del krav innan de tog över vägen.
Det kändes då som ett steg framåt men då man i höst har skramlat fram över de djupa groparna så börjar man undra. Det privatiserade vägunderhållet är närmast obefintligt. Nån gång sladdar man vägen men så dåligt att det bara kommer lös sand i groparna som följande bil kastar upp igen.
Kanske avsikten är att sköta vägen så dåligt att vi måste ta över underhållet själva på nytt ? Numera finns det litet bättre doningar än då jag som liten för 60 år sedan satt på en vägsladd av trä som var ungefär en meter i fyrkant och drogs av en häst …