Beprövat byggande: Fönsterlänkar

Beprövat byggande betyder att man använder material och metoder som är minst 60 år gamla (från 1950-talet eller tidigare). Detta för att man skall hinna erfara alla problem och för att förhindra byggandet av fler mögelhus vilket tyvärr började med uppluckrandet av byggnadskvaliteten från 1960-talet framåt. Då skulle det bara gå fort och bli billigt – och dåligt. Dyrt blev det i alla fall. Speciellt om man beaktar att mögelhusen måste rivas efter 50 år medan gamla hus som stått 100 och 200 år kan vara i prima skicka (så länge man håller taket helt).

Fram till 1950-talet fanns det hård klassificering av trävirket. Den ville byggnadsindustrin bli av med för att det skulle bli billigare – för dem. Därför är nya fönster i regel av sämre kvalitet än äldre. Men under de senaste åren har intresset för virket blivit större i Sverige i och med byggnadsvårdens inverkan. Man kan söka på nätet med “fönstervirke” men jag sätter här två länkar direkt till Alternativ.nu och Svenska byggnadsvårdsföreningen:

Fönstervirket
Materialhörnan – Fönstervirke

I Byggnadsvårdsföreningens databas kan man också söka efter andra fina artiklar om fönster.

Vid renovering av fönster är Riksantikvarieämbetet i Sverige en utmärkt källa liksom Slöjd och byggnadsvård i Västra Sverige.

Fönster: historik och råd vid renovering

Fönsterrenovering – arbetsbeskrivning

Men det gäller att vara försiktig. Då man söker på “fönsterrenovering” så får man en massa träffar där olika firmor föreslår mer eller mindre vansinniga “renoveringar”. Vanligen brukar jag kombinera sökordet med “byggnadsvård” så slipper man de värsta. Men som alltid bör man inte tro på allting som finns på nätet utan gärna läsa flera olika sidor. Då brukar det småningom framkomma en bild av vad som är verklig byggnadsvård och vad som inte är det.

En bok som kan rekommenderas är

Alf Stenbacka, Eva Stenbacka:

Gamla fönster

– renovera, restaurera och underhålla

Stenbacka_perm

Den är ganska praktisk och berättar en massa om fönsterrenovering. Den finns också i Gamla folkskolans bibliotek för byggnadsvård.

Välkomna på kursen på måndagen 13 april 2015 kl. 18 på gamla folkskolan i Hindersby.