Gamla folkskolan målas nästa sommar

Vid sitt senaste möte beslöt styrelsen för Gamla folkskolans vänner att planera målning av ytterväggarna nästa sommar. Det har varit behövligt redan länge för plastfärgen flagar ganska illa – speciellt på solsidan.

Plastfärgen flagar

Det är också problem med den list som går runt skolan under fönstren. På vissa ställen har den vridit sej så att det lutar inåt och regnvattnet rinner åt fel håll. Det positiva är att träet i väggen verkar vara friskt och starkt.

Väggen bakom listen är i fint skick

Verandan har litet mera problem men där är det mest fönster som borde kittas och målas även om vissa trädelar måste bytas ut.

Verandan med flagande färg

Det är inte bara fråga om att småtta på ny färg utan förutom träarbeten (ny list runt huset) så måste också plåtar sättas in ovanför den nya listen, möjligen på fotlisten och vid alla fönster så att regnvatten leds ut från väggen. Takrännorna är dåliga eller saknas på åtminstone två ställen.

Det finns också en massa arbete med att skrapa bort all plastfärg som sitter löst. Om den sitter stenhårt så är det inte nån idé att ta bort den med våld. Vi tänkte måla med äkta linoljefärg (Allbäcks) som inte innehåller lösningsmedel eller andra kemikalier alls. Det är en beprövad färg som de allra noggrannaste byggnadsvårdare använder. Tyvärr finns det också så kallad “linoljefärg” som är “förstärkt” med en massa skräp.

Vi tänkte klara av målandet med talkokrafter och möjligtvis litet hjälp av ungdomar som behöver sommararbete (betalt). Möjligen kan kommunen hjälpa till litet. Men det får vi se hur det går.

Att måla med linoljefärg är helt annorlunda än med de nuvarande plastfärgerna. Man får INTE måla “täckande”. Om färglagret blir för tjockt så bildas en hinna på färgen och den blir rynkig och ful. Tvärtom skall man stryka på tunt och hellre måla två gånger för att få bra resultat. Att rätt använd linoljefärg är helt överlägsen och håller mycket länge kan vi se då vi skrapar bort plasteländet. Linoljefärgen flagar inte utan kritar med tiden. Den kan återställas genom att man drar ren linolja utanpå varvid den återfår sin glans.

Linoljefärg åldras vackert om den används på rätt sätt. Utomhus bleknar den litet med tiden medan den lustigt nog mörknar i mörka utrymmen. Vi kommer kanske att använda Herrgårdsgult som gärna får blekna lite för den är rätt starkt gul. Det är också bättre att fortsätta med en gul nyans för det krävs flera skikt målning om man vill byta färg. Mellan målningarna ser huset ganska brokigt ut. Linoljefärg måst få torka ordentligt innan man målar utanpå så det blir troligen bara ett skikt nästa sommar.

Det kan bli en hel del arbete att skrapa solsidan men baksidan är ganska snygg så där blir det mindre arbete. Verandan är nästan sämst så där blir det både träarbete och fönsterarbete. Dörren är också dålig. Men väggytan är liten på verandan.

Vi börjar med träarbeten på våren så fort vädret tillåter. Sedan skall väggarna skrapas och så hoppas vi på vackert väder under sommaren för målningsarbetet. Man får gärna anmäla sitt intresse att delta då det passar. Vi tänkte stå till tjänst med råd och dåd så gott som hela sommaren – med undantag för vårbruket.

Under vintern planerar vi arbetet och närmare uppgifter kommer senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *