Nattlig färd

Det börjar vara ett antal decennier sedan sist men förra natten var vi ute och åkte igen. Henriks bil hade stått i två månader i Kimito och inte verkade det bli bil av den mera. Så vi lånade Mickes trailer och körde iväg för att hämta den med friskt mod – i början alltså.

Det började bra med att vi inte hittade trailern först. Sedan hade jag glömt hem vinschen och så fortsatte det hela vägen. I Kimito hittade vi inte bilen, inte ens verkstaden. Sedan fanns där ingen nyckel och rattlåset slog på. Då vi hade fått nyckeln så fungerade inte vinschen (som vi åkt hem efter). Då var det mörkt men lampan hade blivit hemma i verkstaden och pannlampans batteri tog slut.

Så vi fick dra in bilen i trailern med spännband. Man drog ett par centimeter och så måste man dra ut remmen på nytt och börja om. I tre timmar drog vi och flyttade remmen men tanken på att köra hem 300 km utan bil fick adrenalinet att koka. Det fanns ingen acku i bilen så rutorna gick inte att få ner – vevar finns det ju inte i de moderna sjufalt förbannade bilarna. Så vi kom inte åt ratten för att styra. Gamla Lada från 70-talet började allt mer framstå som rena superbilen.

Med envishet och ilska fick vi till sist in bilen i trailern. Då var klockan närmare tre på morgonnatten. Efter att ha lämnat trailern utanför Mickes verkstad så körde vi hem och mötte de första hindersbyggarna som åkte iväg till dagens arbete vid sextiden.

Litet kände man sej nog som för 35 år sedan då man körde till Tvärminne på kvällen och hem på morgonen. Ganska kul – bara det inte blir en vana …

Snart färdigt

Gårdagens minitalko gjorde gamla folkskolan användbar igen (nästan). Hålet i golvet är lappat och då den nya panelen är målad så kan vask och kran skruvas fast.

Anne och Inga syns tyvärr inte på bilden. Inga sågade pärlsponten och Anne målade. Vi använder förstås äkta linoljefärg från Byggnadsapoteket (firmornas ”linolje”färg kan man inte lita på). Först strök vi shellack på kvistarna. Den torkar på 5-30 minuter och sedan linoljefärg med över hälften kokt linolja som första behandling. Andra målningen sker med outblandad linoljefärg. Alla strykningar med rätt kulör. Linoljefärg är lättmålad om man kommer ihåg att dra tunt, tunt. Ett gammalt skämt är att målarmästaren sade åt sina lärjungar att det skall vara mera färg i pytsen efter det de målat färdigt – så tunt skall det strykas.

Golvet lappades och en filmfanérskiva sattes på.

Det skall ännu läggas en plastmatta utanpå som viks upp mot väggarna. Men redan nu ser det bättre ut. Märk väl att vi sågat upp för luckan i golvet som färegående reparation hade satt fast vilket ledde till att vi sågade sönder golvet bredvid.

Det var litet bråttom så jag hann inte ta så många bilder och så bra blev de inte heller. Göran och Rune sysslade dessutom i nya skolan med att koppla loss rören så nu är vi helt åtskilda. Det finns heller inga rör med vatten i källaren som kan frysa. Inte heller i golvet finns det något vatten. Alltid kan det ju hända nånting men nu har vi verkligen försökt hindra vattenskador på allvar.

Sista måndagsöppet för sommaren – minitalko

I dag har vi dörrarna öppna på måndagskvällen för sista gången för nästa måndag börjar kurserna. Inför höstsäsongens början har vi en minitalko där vi fixar hålet i golvet i ”biblioteket” och snyggar upp öppningen vi sågade förra gången. En vask skall också installeras. Lopptorgets prylar städas undan från slöjdsalen och sådär i allmänhet städar vi upp.

Ifall vi hinner och vädret tillåter det så slår vi gräset och krattar litet utomhus. Fyra gropar för betongplattorna till värmepumparna borde också grävas. För att nu lista allt som borde göras så har vi takrännorna också. På framsidan är det närmast att bryta upp rännan ovanför trappan och fästa den ordentligt. Fönstertvätt och tätning står också på programmet.

Allt hinner vi knappast med men det värsta borde vi få gjort i dag.

Vattnet (nästan) klart

Pust, det har varit  en hel del arbete men nu är det nya vattnet inkopplat. Också varmvattnet men cirkulationspumpen (begagnad) verkar dålig så den måste bytas. I alla fall är boilern full med vatten och tycks hålla trycket.

Den skall förstås isoleras också på framsidan men först då vi kontrollerat att allting fungerar.

De gamla rören är bortkopplade och  ändarna hänger löst i källaren. Det kommer vatten till en stor vask i ”biblioteket” ännu men först måste golvet lappas och öppningen snyggas upp. Avloppet skall bli kvar men troligen ändras litet så det passar den nya vasken. På golvet kommer en filmfanérskiva med plastmatta som viks upp mot väggarna. Tråget med boilern får också ett utlopp som går ned under golvet så vattenskadorna blir minimala i fall av läckage.

Bakom vasken kommer en panel av pärlspont som målas med linoljefärg (vit bruten med ca. 10  % grön umbra). Rör skall också dragas till köket men till allra först måste hålet i golvet lappas. Luckan lämnar vi kvar för det är bra att kunna gå ned under golvet och inspektera.

Värmepumparna väntar på att bli installerade men först måste vi gjuta betongplattor för utedelarna. Och ännu är det varmt.

Vattnet inne i huset

Nä, det är inte översvämning men nu har vi det nya kommunala vattnet inne i huset. Det är inte tillkopplat än men så snart rören är tilldragna och kontrollerade så kan det kopplas på. Och det gamla kopplas bort. Därefter kan vi riva alla gamla rör – eller åtminstone tömma dem.

Det har gått en massa tid att installera vattnet men det är hoppeligen på slutrakan. Nu blir det att putsa upp efter rivandet och snygga upp utrymmena.

En tragisk tripp

Nyss hemkomna från Sverige så märkte jag att jag glömt mobiltelefonen i Medåker. Med telefonbok och allting. Så försök inte ringa det vanliga numret utan

0457-3843850

Det är också Ålands mobiltelefon men går till min N900 fickdatamaskin. 614156 går lika bra och till samma telefon. Det senare är ett IP-telefonnummer och åtminstone Inga ringer gratis till det.

Den bättre hälften kunde inte retas för hon hade glömt hem sin telefon då vi åkte. I Sverige använder vi andra telefoner och andra numror eftersom det är obarmhärtigt dyrt att använda en mobil utomlands. Jag är riktigt sur på systemet och hoppas alla mobiloperatörer går i konkurs så fort som möjligt.

Svenska kontantkort är förresten mycket billiga. För hundra kronor (lite på 10 euro)  fick jag kontantkort, telefon (Samsungs billigaste modell men riktigt användbar) och om man laddar med 50 kronor (5 euro) så får man ringa för 0 kr/min till alla telefoner i Sverige i en månads tid. Nåja, varje samtal kostar 1 krona. Så man skall ringa sällan men tala länge.

Mera tragiskt var det på åkrarna i Medåker. Stora sjöar och usel växt. Dessutom minskade vattnet inte alls för ytan hade tydligen slammat igen fullständigt. Lars-Erik  som är vår granne och odlar åkrarna däromkring var dyster och menade att det var ordentlig missväxt. Han klara nog ekonomin men bara därför att han jobbar med markbyggnadsarbeten över halva Sverige.  En sorglig syn var det. Åkrarna runt vårt hus är högt belägna men inte såg det bra ut där heller.

Det hade varit ordentliga oväder och en del tegelpannor hade blåst ned från bastun.

Annars var det riktigt hett. Vi för en ojämn kamp mot gräset som växer så det knakar. Grannarna hade plockat tusentals mördarsniglar och nu vet vi att de äter upp vår fina pepparrot. Man borde dressera vildsvinen att käka upp mördarsniglarna.

Nu börjar det vara dags att städa torken och göra klart för tröskning som troligen blir av i år också.