Strömavbrotten och nätet

Strömavbrottena under förra helgen ställde till med problem. Det mesta fungerar men en router dog. Tillfälligt går all trafik över en enda router. En ny snabbare router/brandmur till Internet är beställd. Den är betydligt kraftigare än de tidigare och kommer knappast att vara en flaskhals även om vi ökar på trafiken ännu mer. Den har förstås Gigabits portar och klarar 2 miljoner paket per sekund.

Ny elektronik för reservströmmen behövs också. Nu fungerar inte reservströmmen (ackumulatorn) för allt så blir det  strömavbrott så stannar nätet. Med ackumulator har vi omkring 6 timmars reserv. Det räcker för de flesta avbrott.

Då den nya routern installeras så kan det bli ett avbrott men det borde vara så kort att det inte märks just alls. Jag bara flyttar kablarna till den nya routern. I samband med det kommer också den nya servern för byn, Hindrik, att bytas ut till en ny maskin. Den gamla börjar vara litet opålitlig. Men så har vi också haft nätet igång i över elva år.

Reservanslutningen via trådlöst modem är igång. Men det gamla abonnemanget har bytts till ett kontantkort eftersom reserven nästan aldrig kopplas in. Då är det onödigt att betala månadsavgift.

Trafiken varierar stort. Den största användaren har använt över 300 Gbyte men 20 har använt över 10 Mbyte. Om vi jämför med priserna på trådlöst bredband i Sverige (och de priserna är på väg hit) så skulle man få 60 Gbyte för 700 kronor/månad (ca. 80 euro) hos Tele2. Telia tar 400 (45 euro) kronor för 40 Gbyte.

Nu har PTS tvingat operatörerna att ange realistiska hastigheter för 4G och det betyder 7-34 Mbit/s. Det är förbjudet att göra reklam för ”upp till 100 Mbit/s” därför att den hastigheten inte ens teoretiskt kan uppnås. Vår trådlösa anslutning (DNA) ger ungefär 10 Mbit/s. Och då har vi masten på andra sidan vägen.

Om ni har problem med hastigheten så kolla först av allt eventuell trådlös WLAN.  Koppla datamaskinen direkt med kabel till nätet. Om det då går bra så är problemet i den trådlösa WLAN-burken (mycket vanligt). De fungerar egentligen bara bra i samma rum eller i angränsande rum om väggen är tunn.  Samma sak med surfplattor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *