Spara telefonnumret !

Nu höjer Sonera priserna igen så mången trådtelefon försvinner säkert. Men det är all idé att spara det gamla telefonnumret som alla kan och som är en del av vår tradition. Och det är billigt att spara det. Man kan flytta det till en IP-telefon som inte har några månadskostnader och med en IP-telefon kan man flytta luren vart som helst i världen och ringa billigt precis som hemifrån.

Man kan välja vilken IP-operatör som helst i hela världen men lagen om flytt av det gamla numret gäller bara i Finland. Här få man flytta det när som helst vart som helst. Bäst är att ta kontakt till den nya operatören och be dem flytta numret. Då behöver man inte lyssna på någon försäljare som försöker hindra flytten.

Till exempel Saunalahti (=Elisa) har billiga IP-telefoner. Man kan beställa flytten över nätet – tyvärr bara på finska. Man går in till saunalahti.fi och vidare till Laajakaista och Internet-puhelut samt Tilaa Nettipuhelin.  Därefter är det bara att fylla i formuläret. Har man bankkoder så behövs ingen underskrift på något papper. Kom ihåg att inte välja ett nytt nummer utan be om flytt av det gamla.

Inom Saunalahti pratar man gratis – också till en saunalahti mobil. Det går också att flytta samtalen till en annan telefon så man behöver inte ens en skild IP-telefon.

Själva apparaten går att använda som förut. Den gamla telefonen kopplas till datanätet med en adapter – en liten dosa. En av de vanligaste är Linksys PAP2 som kostar omkring 50 euro på verkkokauppa.com.

I framtiden kommer alla telefonsamtal över nätet att vara gratis men så länge man vill ringa till det gamla telefonnätet så måste man betala för det. I framtiden kommer också operatörerna att försvinna men tillsvidare måste man parkera sitt telefonnummer hos någon operatör.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *