Datanätets central flyttar till gamla folkskolan

Hindersby-Bäckby Service AB hade styrelsemöte förra lördagen och beslöt då flytta dataväxeln till den gamla folkskolan. Dessutom flyttas hela huvudcentralen och Internetanslutningen dit. Eftersom fiberanslutningen sedan förra fredagen sköts enbart av HB Service AB ända fram till Nebulas skåp i Kouvola (Nebula är vår Internetoperatör) så är det lika lätt att koppla fibern till Hindersby som till kommunkansliet. Största delen av anslutningarna finns också söder om rikssexan.

Dessutom har masten i Hindersby äntligen kopplats in – enligt ryktet finns där DNA:s 3G-utrustning (men inte GSM). Då kan vi få en snabb reservförbindelse till billigare pris än den ADSL vi nu har i kommunkansliet. Den behövs sällan men är viktig i alla fall så åtminstone eposten fungerar hela tiden. 3G-apparaturen borde klara av 42 Mbit/s i princip men det bör man alltid dividera med fem då det är trådlös förbindelse – och om det blir mer trafik så blir den ännu långsammare. ADSL:en är på 0,5 Mbit/s.

Hindersby har också den fördelen att där numera finns fiberförbindelse till Lovisa. I värsta fall kan vi få reserv den vägen. Åtminstone har vi flera möjligheter att välja mellan. Bryggan från vårt nät till Internet har fyra anslutningar som den automatiskt kan välja mellan ifall någon inte fungerar. Och allting är Gigabit.

Det har varit besvärligt med den södra växeln i nya skolan eftersom man inte kommer in där. Senaste åskan slog bara av automatsäkringarna men det tog ett dygn innan vi fick igång den igen. Dessutom står det en hylla mot dörren till vårt skåp. I gamla folkskolan finns inga sådana problem.

I den nya växeln kommer också en övervakningsdator att installeras. Det blir allt viktigare att snabbt stoppa infekterade maskiner att komma ut på nätet. Förra sommaren stängdes vår Internetförbindelse av helt och hållet i ett dygn då en infekterad maskin körde ut nästan 100 Mbit/s hela tiden. Ha antivirusprogrammen i skick och undvik skumma nätsidor !  Programmet AVG är gratis och ganska bra – kan laddas ned från

free.avg.com

Vi skall försöka få växeln flyttad ännu den här sommaren men tyvärr leder det till litet avbrott i söder eftersom alla kablarna måste svetsas om.

 

2 reaktioner till “Datanätets central flyttar till gamla folkskolan”

  1. Nog är det krångligt nuförtiden med internet och trådlöst och allt vad de heter.
    Bättre var de förr när telefonen var de ända man behövde bry sig om 😉
    påtal om antivirus program måste jag rekommendera f-secure, kostar men känns väldigt tryggt! Adolf.D http://www.casinos-online.se

  2. Jovisst. För att inte tala om åskan. Förra lördagen tog den livet av vår huvudväxel och en hel massa elektronik. Förr smällde det i telefonen vid åska men sällan gick den sönder helt och hållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *