Ansökan om bidrag

I dag lämnade vi in en ansökan om bidrag till Finlands hembygdsförbund för att få pengar att byta värmesystem och bygga om litet nästa år.  Tanken är att byta värmesystem till ett som är betydligt billigare och som inte kan ställa till skada i någon händelse – även om huset blir helt kallt utan elektricitet. Så fungerade husen förr.

Det betyder att den dyra oljevärmen stängs av och radiatorerna töms på vatten. I stället tänkte vi installera luftvärmepumpar som dra mycket mindre elström än direkt elvärme. Effekten är sämst då det är som kallast men vi behöver inte nödvändigtvis använda huset de få veckor det är extremt kallt. Under hösten – ofta ända fram till jul – ger värmepumparna en besparing upp till fyra-fem gånger. Likaså på våren.

Sedan finns det litet planer på att mura upp de gamla vedugnarna igen – kanske som en del av en kurs i att mura kakelugnar. De skulle vara ett bra komplement till värmepumparna för de ger mycket värme just under den kallaste tiden. Och så är det billig värme. Den som vill ha varmt får ta med sej ved …

Litet grundvärme skulle nog vara bra åtminstone i mitten av huset dit vi koncentrerar vattnet. Men också vatteninstallationerna bör göras om så att de blir fullständigt fryssäkra. Allting bör läggas i skyddsrör som mynnar ut under golvet så att vattenskada inte kan uppstå fastän rören fryser sönder. Rören bör bytas till plaströr som tål frysning utan att spricka.

Redan i höst försöker vi få nya vattenrör grävda tillika med att fiberkabeln dras till gamla skolan dit huvudcentralen också flyttas. Dataskåpet står redan på verandan.

Skolutrymmena ändras inte den här vintern eftersom kommunen har gett lov att använda huset för kursverksamhet (och betalar värmen ännu i vinter).  Men vi kommer så småningom att inreda bostaden och ta den i bruk.

Projektplanen för 2011-2014 finns till höger under rubriken Sidor.

Viktigt är att inse att gamla skolan öppnas för ALLA bysbor – huvudsakligen i Bäckby och Hindersby – oberoende av om de hör till någon förening eller inte. Men det är på allas ansvar att sköta om huset. I vår förening (Gamla folkskolans vänner – GFV) kommer vi att ha fullt upp med att hålla själva huset i skick och har knappast krafter att sköta någon verksamhet. Tillsvidare är vi också helt panka.

Hur verksamheten utvecklas i framtiden vet vi inte ännu – det beror i mycket på bysborna själva. Tillsvidare har vi haft fullt upp med att sköta övertagandet och bekanta oss med huset. Men den 6 november firar vi med traditionellt “kaffi å kaku” så då är alla välkomna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *