Fiberdag 10 mars

Liljenet inbjuder till Fiberdag på Malmgård. Intresset för fibernät har tydligt ökat under hösten och vi har nu flera byggen på gång i östra Nyland. Det finns ett behov av att överföra erfarenheter till de nya byggarna och tanken är att “bilda nätverk” som det heter på fint språk.  Kort sagt så skall de nya komma och höra på vilka misstag vi “gamla” har gjort så de inte behöver göra om dem  – åtminstone inte allihopa.

Det blir på Malmgård lördagen den 10 mars klockan 8:30-17:30 och kostar 40 euro/person men då ingår kaffe och lunch. Anmälningar till Liljenet senast den 29 februari. Det finns ett begränsat antal platser. Tillfället är tvåspråkigt (finska och svenska antar jag även om “tvåspråkigt” numera ofta betyder finska och engelska) och översätts inte. Jag pratar åtminstone svenska.

Se på Inbjudan-fiberdag.

Det finns fortfarande folk som tror att “trådlöst” är framtiden” och på sätt och vis har de rätt. Men det är bara för begränsad användning. I Sverige kom nyss meddelande om att de trådlösa systemen klappat ihop på grund av stor ökning av trafiken – närmast på grund av s.k. smarta mobiler. Så nu måste de bygga flera master – typ flera i varje by. Och koppla ihop dem med fiberkabel. Då skulle det vara enklare att dra fiberkabeln direkt till varje hus så att folk kan ha trådlöst inne i huset. Till det kan det trådlösa nog användas.

Här ökar trafiken en hel del på grund av TV över nätet. Politikerna har ömkligen misslyckats att fixa Sveriges TV så nu köper folk burkar från Maxivision så de kan se på alla de RIKTIGA kanalerna över nätet. Det fungerar utmärkt – om man har fibernät – men ökar på trafiken väldigt mycket då det kommer populära program. Få se hur länge ens vår Gigabits teknik räcker till …

Sedan säljer de sorgliga kråkorna på Sonera satellitanslutningar. Det de “glömmer” att påpeka är begränsningarna. I allra bästa fall kan man få 10 Mbit/s men den DELAS med 300 andra och då 15 Gigabyte är använt så sänker de hastigheten till 128 kbit/s. Det blir inte många timmar TV per månad. Rent lurendrejeri men kunde åtminstone användas för epost i ödemarkerna. Men våra ödemarker finns i norr där satellit är sämst eftersom den ligger nära horisonten. Så man måste i Lappland bygga höga torn eller hugga en 150 meters gata i skogen om man inte råkar bo på en fjälltopp förstås.

2 reaktioner till “Fiberdag 10 mars”

  1. Du skriver så här om Maxivision.
    “Det fungerar utmärkt – om man har fibernät – men ökar på trafiken väldigt mycket då det kommer populära program. Få se hur länge ens vår Gigabits teknik räcker till …”

    Varför OM MAN HAR FIBERNET jag har tittat på Maxivision drygt 1år med 8,0 Mbit/sek ADSL.Det har fungerat utmärkt knappast mera störningar än via antenn.

  2. Tyvärr så är ADSL här i glesbygden ofta detsamma som 1 Mbit/s eller mindre. Men om man bor nära centralen så fungerar det förstås. Sedan får man hoppas att det finns tillräckligt med kapacitet från centralen vidare ifall det kommer många som ser på IPTV tillika. Maxivision kör nämligen med unicast så det kan bli en hel del trafik. För hundra abonnenter så blir det 200 Mbit/s (och 800 Mbit/s för HDTV). Vi är ännu långt ifrån det men med den här ökningstakten så dröjer det inte så väldigt många år innan vi blir tvungna att köpa mera trafik till nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *