Vandalism

Vandalerna skövlade Rom år 455 och begreppet “vandalism” blev i slutet på 1700-talet en synonym med våldsam skadegörelse. Fast om man ser till historiska fakta så var plundringen av Rom egentligen väldigt “civiliserad” jämfört med den tidens normala plundringar. Ordet vandalism kvarstår i alla fall i språket som mycket negativt – där ser man vad falsk propaganda kan åstadkomma.

Vi rev mellanväggen i duschrummet på gamla folkskolan och fick se det moderna byggandets vandalism – mycket värre än vandalernas plundring. Golvet var helt förstört – bortrivet och ersatt med cementgolv. Inte bara i duschrummet utan också i hela tamburen. Det var förstås blåögt att tro att man 1978 (VVS-ritningen är daterad 20.12 1978) skulle ha haft någon som helst respekt för gammal byggnadssed. Det var bara riva som gällde – och gäller än.

Så nu blir det att fundera allvarligt på vad vi kan göra … Om nån har ett gammalt trägolv från 1900-talets början så är vi troligen intresserade. Längden bör bara 4,3 meter och litet över 20 kvadratmeter behövs. Efter 60 års erfarenhet av moderna material så litar jag alls inte på något som är yngre än 50 år. Förr valde man virke med omsorg – nu är allt bara billigt skräp. Nåja, inte ens billigt. Snabbtorkat virke litar jag inte heller på jämfört med ett gammalt golv som torkat i hundra år.

Men dörren mellan lärarbostaden sal och arbetsrum är fin. Och nån var riktigt förståndig då den sattes fast. Dörrhandtaget och de gamla gångjärnen finns nämligen kvar inne i väggen !

Ute på gårdsplanen gjorde Göran storverk. Den är nu riktigt fin och alla EU-olagliga lekplatser borta. Otroligt korkat men vi blir ansvarsskyldiga om nånting händer.

Och som pricken på i:et satte Inga och Anne upp gardiner i salen som nu är riktigt fin.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *