Sommaren kommer och med den elavbrotten

Som ni har märkt så har nätet krånglat ett par gånger. Det beror på att elavbrottens tid åter kommit och att en UPS (reservelektricitetsburk)  fungerat dåligt. I princip skall en UPS koppla in en liten ackumulator då elströmmen bryts. De som man kan köpa i butiken klarar bara elavbrott på 5-10 minuter beroende på belastningen men har fungerat bra för de korta elavbrotten. Tyvärr är kvaliteten inte den bästa och ibland så börjar de bara pipa och kopplar inte ens på då strömmen kommer tillbaka. Så de är ibland sämre än inget alls.

Lustigt nog så är det sällan korta elavbrott på vintern men en hel del på sommaren. I går berodde det säkert på den hårda blåsten som fick något träd att böja sej för nära högspänningslinjen. Det behöver inte alls röra i ledningen utan högspänning kan slå över  till och med en meter. Så kör inte ens nära högspänningslinjer med skogslastaren.

Elbolagen skyller på “fåglar” men då skulle nog linjerna vara fulla med döda fåglar. Nånstans blir det i alla fall kortslutning väldigt ofta – och bara på sommaren. De automatiska brytarna slår då av strömmen för en halv sekund varvid ljusbågen vid kortslutningen slocknar och så kopplas strömmen in på nytt. Tyvärr är detta riktigt illa för datamaskiner och annan elektronik. Halva apparaten hinner sluta fungera men inte allting. Längre avbrott är bättre för då startar ofta elektroniken på nytt från början men vid de korta så blir den att hänga i något underligt läge.

Jag var i går tvungen att åka ned till gamla skolan och starta om UPSen där men nu har jag satt in min “egen” reservelektricitet som består av en vanlig bilacku och en underhållsladdare. Den klarar elavbrott på upp till 6 timmar och borde vara betydligt säkrare än de UPSar man köper. Där finns ingen styrelektronik alls utan ackun är inkopplad hela tiden (men hålls uppladdad av underhållsladdaren).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *