Trafiken ökar på nätet

Länge har det varit relativt liten trafik i vårt nät men nu börjar den öka betydligt. Vi betalade länge för bara 10 Mbit/s TRAFIK – vilket är en helt annan sak än den tekniska hastigheten som alltid varit 100 Mbit/s. För något år sedan måste vi höja TRAFIKmängden till 100 Mbit/s och nu är rören fulla igen.

Trafik mäts som ett medeltal över 5 minuter i vår analysator. Även om många kör med 100 Mbit/s så skickar de sällan paket precis hela tiden utan paketen skickas då och då. Därför kan många ha 100 Mbit/s hastighet fastän linjen ut har en gemensam trafik på 100 Mbit/s. Man kan alltså inte räkna med x antal abonnenter gånger 100 Mbit/s i ett paketnät. I ett gammaldags telenät skulle man räkna så men paketnäten (datanäten) är mycket effektivare.

Men nu har i alla fall trafiken ökat så vi måste köpa mer trafik (den tekniska hastigheten ändras inte). Det går bra ända upp till 1 Gigabit/s men sedan blir det större investeringar. Problemet är att det kostar att köpa mer trafik. Nu är det ett fåtal som täpper till linjen ut till Internet. De flesta använder väldigt litet kapacitet. Då måste vi fundera huruvida vi blir tvungna att dela upp kostnaderna så det blir dyrare att köra med stor trafik.

Det som absolut inte lönar sej det är att mäta trafiken. De gamla teleoperatörerna gjorde så och 40 % av deras kostnader gick till mät- och faktureringssystemet. Det förlorar alla på. Så vi kommer möjligen att ge rabatt åt dem som klarar sej med långsammare linjer för det enklaste är att ställa in linjens hastighet. Trafikmätning är mycket svårt.

I alla fall så måste vi diskutera med Nebula, vår nätoperatör, vad det kostar att höja trafikmängden för det måste göras ändå. Om kostnaden inte blir alltför stor så kan vi fortsätta med det enkla systemet med små justeringar. Men det tar tid att diskutera fram ett nytt avtal.

Nätet verkar bli långsammare då det är mycket trafik och det är typiskt för helger och söndagar. Under julen då barnen kommer hem med sina bärbara maskiner så blir det troligen också fullt i rören. Även om vi har Gigabits linjer så stryper nätoperatören trafiken då den går utöver det vi betalar för. Problemet är alltså inte tekniskt – vi kan gå upp till 400 miljoner Mbit/s – utan ekonomiskt.

Nästa vecka skall jag be om offert på höjning av trafikmängden och så får vi se …

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *