Midvinternattens köld är hård

Förra veckan gick till att installera värmepumpen i slöjdsalen. Eftersom det inte blev gjort på sommaren så blev det mycket krångligare. Jag måste bygga ett tält utanför väggen och sätta in en kamin där. Men varmt blev det först då jag satt in dubbla presenningar.

DSCN1321

Bilden ger en helt felaktig bild av den här vintern. Det var troligen enda dagen då det var solsken. Att installera värmepumpen var ganska enkelt. Det gick bra att borra hål i väggen med hålsågen om man emellanåt tog bort virke inifrån hålet med stämjärn. Själva hålsågen kunde bara gå 3 cm djupt. Intressant var att stockarna var helt friska – som nya.

DSCN1322

Utanför stocken fanns det tjärpapp som inte gick av för hackor. Tjockleken var nästan 2 mm och med massor av tjära – alldeles annat än dagens löjliga tunna papper. Ytterpanelen var också ordentlig: 32 mm.

Inomhusdelen blev ungefär i höjd med fönstrens övre kant – rörlängden var avgörande. Men värmepumpen är ännu inte igång eftersom det blev litet för kallt med -18 grader så det blir att vänta på varmare väder (nästa vecka).

DSCN1330

Medan jag pysslade med värmepumpen kunde jag inte låta bli att se vad som fanns bakom skivorna i lärarens arbetsrum. Alldeles som Rune hade berättat så fanns där en dörr från det tidigare sovrummet. Men dörrkarmen (2 m hög) var insatt senare och den ursprungliga öppningen var lika hög som dörren till salen dvs. 244 cm. Troligen var den ombyggd tillika med att vindstrappan byggdes. Trappan fanns inte heller ursprungligen utan byggdes nån gång kring 1930.

DSCN1334

Vi kan knappast ta upp den här dörren på nytt eftersom det nu finns en vask på andra sidan väggen och strängt taget så behövs inte den här dörren. Det är i alla fall intressant att det förr byggdes en massa dörrar mellan rummen och vanligen kunde man springa runt alla rum genom dörrarna (vilket vi också gjorde hemma som små).

Nu blir det snart jul så Glad Jul på er alla !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *