Tapetlager

Det har varit dåligt med tid så arbetet med arbetsrummet på gamla folkskolan går långsamt framåt. Men då och då när man har varit där så har nyfikenheten drivit en att ta bort de äckliga smutsbruna skivorna som spikades upp 1978 och målades med plastfärg. Bakom finns mest stockvägg som är i prima skick och till och med ger ifrån sej en doft av tallkåda ännu. Från 1899 …

Men så finns där också bitar av gamla tapeter och spännpapp. Det är intressant att se hur man inredde förr. Den sista tapeten är troligen från 1952 då centralvärme installerades. Det är också den fulaste tapeten med typiskt tråkigt mönster i brunt. De tidigare tapeterna var mycket mer mönstrade och färggranna.

tapetknut_DSCN2359

I ena hörnet ser man ganska bra hur tapeterna var lagda. Den yttersta (senaste) med ett mönster som liknar havre på gulaktig botten slutade på litet över två meters höjd i en bård och ovanför bården var spännpappen målad vit. Troligen för att rummet skulle se lägre ut.

Följande (äldre) tapet var grönaktig och hade också bård men gick högre upp. Det verkar som om det äldsta tapetlagret inte skulle ha bård utan gå ända upp till taklisten. Den är  stormönstrad med färgrika blommor.

Stockväggen är i sig  verkligt snygg men den har aldrig varit bar utan täcktes genst in i pappa och tapeter. Och i längden är den väldigt opraktisk eftersom den samlar damm och smuts och är svår att hålla ren.

Men det blir svårt att avgöra hur vi skall göra om väggarna. Spännpapp är förstås traditionell men man kan också sätta upp spännväv som är mera hållbar. Ett stockhus rör ju alltid på sej så därför var man tvungen att lägga på ny papp då den gamla spruckit. Spännväven kan man sedan limma rivna bitar av lumppapper som ger ett intressant mönster och går att måla eller tapetsera.

Men det är en bit kvar till dess för först skall den nya dörren sätts in och ett nytt golv läggas. Och före det skall de gamla värmebatterierna bort. Inga problem med vad vi skall göra i sommar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *