Hur ska köket se ut ?

Det blir litet ändring i tågordningen. Eftersom köksmöblerna måste rivas bort för att de nya vattenrören skall kunna installeras så blir det nödvändigt att göra nånting åt köket ganska snart. Så här ser det ut nu:

DSCN3021

Ett av de nedre skåpen har ruttnat eftersom det läckt vatten från diskbordet men det går att reparera med två nya lister. Själva diskbordet är av fin kvalitet. Det är av gammal tjock rostfri plåt som är mycket bättre än de tunna sladdriga nutida diskborden. De nedre skåpen måste lyftas upp tio cm och då måste de övre skåpen också flyttas uppåt. Skåpdörrarna är lindrigt sagt fula.

Men allting behöver inte beslutas just nu.  Det som måste avgöras är hur väggarna skall se ut för det måste fixas förrän rören installeras. Alla rör kommer utanpå väggen därför att väggen delvis består av tegel. Det betyder också att köksskåpen måste flyttas ca. 5 cm framåt så rören till kranen inte behöver gå genom diskbordets skiva.

Frågan är huruvida vi skall sätta upp pärlspunt på väggarna upp till ca. 140 cm ? Den skulle fungera bra som  skydd för gipsskivan och kan lätt målas om med linoljefärg. Jag vet inte om det funnits panel till brösthöjd i bostaden (det finns i skolsalen) men det var vanligt förr. Vi får ropa på hjälp av “barnen” Grandell …

Nånting i den här stilen alltså:

perlspunt_koek

De gamla skåpen är inte helträ utan en sorts fanerskiva som i alla fall är bättre än spånskivor. Vi kan sätta dem tillbaka (höjda) tillsvidare men väggen måste vara klar innan rören kan dras. Alla rör kommer i en låda utanpå väggen. De blir isolerade och med värmeslinga så de inte fryser med litet. Bostadens WC i hörnet har frusit mest varje vinter och det skall det vara slut på nu. Snart kommer också den sista luftvärmepumpen att installeras i köket.

Man kan se på olika sorters kök på nätet

Gävleborgs länsmuseum

och

http://www.byggfabriken.com/kok/

samt förstås Byggnadsvårdsföreningens sidor

Byggnadskultur 1/2003

Kök av masonit

Köket (nr 1/2003)

Köksrenovering i teori och praktik

Det är just nu grymt pop med kök “inspirerade av sekelskiftet 1900” men som vanligt är det bara modernt strunt som i verkligheten inte har någon förankring i byggnadskulturen. Det finns inga kök från 1900 som skulle vara användbara i dag. I gamla hus är de flesta kök från 1950-talet eller senare. Vanligen är de en salig blandning av olika tidsepoker.

Vi behöver inte ett supereffektivt kök men det skall fungera. Och så skall det vara trivsamt. Med tanke på våra begränsade resurser är det bäst att ändra på så litet som möjligt. Förslag mottages med tacksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *