Vi söker tjärutallar !

Vi har planer på att bränna tjära så om du vet var det finns fina trärutallar så meddela gärna Göran Wallén (0400211424). Han kan lätt hämta dem med fyrhjulingen.

Tanken är att torrdestillera tjära vilket är en gammal metod för framställning till husbehov. I Projekt Runeberg finns en grundlig artikel om att bränna tjära på många olika sätt:

tjarubrennand_Keyland_1925_0005.5

Hela artikeln kan läsas på Projekt Runeberg. Det är alltså gamla texter som inte mera är bundna av copyright som publiceras i Projekt Runeberg.

Det som är av intresse för oss är hur man använder en gryta (eller liknande):

scanned image

(“Töre” är tjärustickår …)

Göran hade hittat en beskrivning hur man bränner tjära i tunnor och det finns det mycket av (gamla oljetunnor). Man kan själv få bra tjärutallar genom att barka växande träd men lämna en fem cm barkstrimla kvar. Den metoden tar emellertid tre år så vi skulle vara intresserade av färdiga tjärutallar.

Tjära är ett utmärkt impregneringsmedel och klibbar inte alls i motsats till vad folk tror. Vi målade vår dörr i bastun i Medåker med tjära och drog på så den rann men det drog allt in i träet och var torr och gyllenbrun efter en tid. Men då man målar så lönar det sej att värma tjäran ordentligt så den är lättare att stryka.

Varningens ord: Använd enbart dalbränd tjära ! Absolut INTE stenkolstjära som är en helt annat sak och som innehåller gifter och kemikalier som närmast förstör trä.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *