Rappning och hål

Nu är den nya tuutn rappad och fin. Så murandet är för den här gången avslutat.

DSCN4362

Dessutom finns det nu hål för kaminen. Med diamantborren var det enkelt att göra ett riktigt snyggt 110 mm hål (och billigt för den kostade bara 430 kronor – under 50 euro). Men det var stor skillnad mellan de gamla teglen och de nya som var betydligt hårdare. Görans mätning var utmärkt – borren kom precis mitt i rökkanalen.

DSCN4350

DSCN4351

Diamantborren och nederst kärnan från de nya teglen. De gamla teglen blev mest bara småbitar och damm. Men kaminen måste ännu få en ny inre murning av eldfast tegel och bruk.

I dag kom också den nya takstegen på plats och trästegarna ner vilket är bra inför vintern. Takstegen är fäst med genomgångsbultar och stålband skruvade i stockarna på vinden så den skall inte komma ned med litet. Troligen måste hela huset ruttna sönder först.

Det var intressant att se på taket uppifrån. Solsidan har mist nästan all färg så den galvaniserade stegen passar in perfekt. Till all tur är plåten gammaldags galvaniserad under färgen och dessutom ganska tjock jämfört med de nuvarande papperstunna plåtarna. Men fabriksmålningen är bara skräp liksom på de nyare plåtarna.

DSCN4365

Ganska stor skillnad mellan solsida och skuggsida … På nya skolan tycks björken ha haft dåligt inflytande på takmålningen där.

Och så har jag äntligen lyckats få upp den nya lampan i mötesrummet. Den är visserligen nytillverkad men passar ändå ganska bra in. Lamporna är 6 W lysdiodlampor som ger 470 lumen så lampan borde motsvara två 60 W glödlampor. I framtiden kan man troligen byta ut dem till ännu starkare lampor.

DSCN4354

Inga och Krille har hämtat 45 stolar från Kapellby skola eftersom brandtillsynen klagade över att det var för fullt i förrådet där. Det är ungefär vad som ledigt ryms in i slöjdsalen. De är rätt så lätta och tar litet utrymme då de är uppradade.

DSCN4364

Dessutom fick vi en låda med pokaler. Där finns en vandringsplakett från 1935 och en hel mängd andra som Hindersby skola vunnit i tiderna.

DSCN4375

Här är de provisoriskt uppradade. Den stora plaketten är från 1935.

Det blev mycket på en gång men jag har inte haft tid att skriva på länge. Det var bråttom att göra utomhusarbetet nu då det är ganska varmt. Och idag var enda dagen då det var torrt så att man vågade sej upp på taket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *