Vårda gamla fina fönster

De gamla fönstren som tillverkats av utvalt virke är ofta av mycket bättre kvalitet än de nya. Även om målningen flagar litet så är det ganska lätt att sätta dem i skick. Det är mycket billigare och bättre än att byta fönster.

För att visa hur det går till tänkte Gamla folkskolans vänner hålla en fönstervårdskurs med Ewa-Maria Wiik från Stengårdens fönsterhantverk i Andersby. Tidpunkten är ännu inte fastslagen så det går bra att komma med önskemål men nån gång före sommaren skall det bli.

Det kan i många fall räcka med att kitta om rutorna och måla båge och karm. I vissa fall måste trädelar förnyas men ofta inte alls å mycket som försäljarna vill påskina. Speciellt korkade är “argument” som “Byt ut hela skräpet !”. Det leder bara till att man får sämre fönster och betalar en massa för det.

Förstås använder man vid fönsterenovering linoljekitt och linoljefärg. De håller mycket högre kvalitet än allsköns plastfärg som bara stänger in fukten och får fönstret att ruttna snabbare. Linoljekitt kan man själv tillverka av krita och linolja – då vet man åtminstoen vad som finns i det.

Tyvärr kan man inte lita på att en “linoljefärg” är en linoljefärg. Den kan vara “förstärkt” med en massa billig plastolja. Så linoljefärg bör köpas enbart i byggnadsvårdshandeln såsom Byggnadsapoteket. Till och med Uula som tidigare ansågs vara bra har börjat blanda i skumma kemikalier.

För att få bort gammalt kitt och gammal färg kan man använda en speciell kittlampa och en sådan förevisas på kursen. Annars är verktygen helt enkelt spackel och pensel.

Här kommer så småningom mera praktiska råd och länkar till bra sidor om fönsterrenovering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *