Smockfullt på Hindersby biografteater

I går invigdes Hindersby biograf med två filmer från förr. Vi hade meddelat om visningen ganska försiktigt men lilla salen var smockfull. Trots det stora bordet så rymdes omkring 50 personer ! Värre var det med parkeringen nu på vintern. Men tanken var att se hur stort intresset var. Och nu vet vi att allt skall göras större både utomhus och inomhus.

Årensningsfilmen som vi fått av Bertel Mickos visades och visst var det ett stort projekt som efter 30 års kamp slutligen genomfördes i början på 90-talet. Och genomfördes fint. All heder till dem som arbetade med projektet och till ingenjör Raimo Nissinen som lyssnade på byborna och skötte planeringen alldeles utmärkt. Många av oss minns ännu “mykelvatne” som ibland gjorde det omöjligt att köra på vägarna ens med traktor.

Den andra filmen kom från SF-film på 30-talet och visade höbärgning i Hämeenkyrö. Den ingår i serien Isien työt som innehåller en mängd gamla journalfilmer som visades på biograferna före den egentliga filmen. Den visade höbärgning med riktigt gamla metoder som knappast använts i vår by under 1900-talet.

Dessa filmer har förstås inte så fantastisk teknisk kvalitet men de är värdefulla på grund av sitt innehåll. Men ännu finare filmer/videon är på kommande. Vi har flera hundra timmar video från vår egen by med gamla arbetsmetoder och annat. Alltihop kan inte visas på grund av längden men intresset var så stort att vi tänkte fortsätta med visningarna.

Nu verkar det som om vi måste förbereda stora salen (slöjdsalen) för biografteatern. Det finns redan bra mörkläggningsgardiner där och en filmduk som emellertid är i minsta laget för ett så stort utrymme. Men det torde inte kosta så mycket att installera en större duk och den fina ljudanläggning som vi fick av Åke Grandell går lätt att flytta. Det behövs dessutom en hållare för projektorn på rätt avstånd och höjd men det skall väl också gå att ordna.

Tekniken förutsätter också att det finns rätt program i datamaskinen som används för visningarna. Nu är det inte helt enkelt för det finns en stor mängd olika format och system och filmerna måste konverteras så de kan visas både med rätt bildformat och ljud. I går användes två olika program för visningarna.

Nu vet vi i alla fall att intresset för gamla filmer är ganska stort så nu kan vi gå vidare och organisera visningarna bättre.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *