Betala el per timme

Den här våren har vi på gamla folkskolan gått över till ett elavtal med olika pris för varje timme. Samtidigt har vi satt in fjärrstyrning till värmen för att kunna styra förbrukningen till den tid då elpriset är lågt. Och det är mycket stor skillnad. Inom ett dygn kan elpriset ändras från 0, 1 cent per kWh till 30 cent, dvs. 300 gånger.

Ovan visas elförbrukningen, priset och utomhustemperaturen. Inomhustemperaturen kan vi ännu inte sätta i en databas även om vi nog kan mäta den över fjärrstyrningen. Den gula kurvan som är elpriset varierar som synes mycket kraftigt. Den här bilden visar bara fem dagar men det ser ungefär lika ut annars också.

Den blå kurvan som visar elförbrukningen kan också variera även om den nu inte har så många toppar eftersom värmen för det mesta är avstängd då det är varmt ute. Den spets som syns beror på att värmen i boilern slogs på just då. Huvudsaken är att den blå kurvan är låg då den gula kurvan är hög, dvs. liten elförbrukning då priset är högt.

Nu är det för sent att riktigt visa hur man kan styra då det är kallt ute eftersom fjärrstyrningen blev klar först förra veckan. Bilden ger i alla fall ett hum om vad det är frågan om. Man kan inte sitta hela dygnet runt och fjärrstyra per timme men det behöver man inte heller. Om man ser på den gula kurvan så är det nästan alltid riktigt billig elström mellan klockan tolv på natten och sex på morgonen – men inte alltid.

Fjärrstyrningen har också inbyggd klocka som man kan programmera för en vecka framåt med en minuts noggrannhet. Nordpool meddelar följande dags elpriser på eftermiddagen och man kan då kontrollera om klockan är rätt inställd och ändra den. Det finns en klocka per värmepump (eller värmebatteri).

Eftersom ett hus håller värmen ganska länge så behöver man egentligen aldrig använda elström då den är dyr – speciellt då det inte bor någon i gamla folkskolan. Det är inte enbart på natten som priserna är låga. Ibland kan de gå ned ordentligt också mitt på dagen. Pristopparna kommer mest på morgonen och på kvällen. Men det gäller inte alltid så det är bra att ha som rutin att följa med Nordpools priser.

Om det blir ett möte någon kväll så kan man sätta på värmen även om priserna är höga för det blir inte så dyrt om man bara har på värmen en kort tid. Om man har haft på värmen då det är billigt så är huset ganska varmt redan från förut och en tilläggsuppvärmning för en dag eller kväll blir inte dyr.

Nästa steg är förstås att automatisera styrningen så att den följer de billiga priserna. Det är inte så enkelt och inte så billigt. Det finns nog sådana system men de kostar mer än de smakar för oss. En vacker dag då det är dåligt väder och jag inte har något annat att göra (he-he …) så skall jag bygga ett automatiskt system.

Den här våren gick till att utveckla systemet så det blir testat på allvar först nästa vinter. Det har stor betydelse för vår ekonomi för elräkningarna är den allra största utgiftsposten. Nu måste man komma ihåg att elenergin bara är en del av elräkningen. Därtill kommer elöverföring och elskatt och de ändras inte utan är desamma för varje kilowattimme. Och så grundavgiften som är helt oberoende av hur mycket elström vi använder. Ungefär hälften av räkningens slutsumma är elenergi så det är där vi kan spara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *