Nyyär johannistang

Den gamla johannistandjin började bli litet osäker så fornminnesföreningen beslöt år 2021 att förnya den. Vintern 2022 var ganska besvärlig men till all tur hade Göran Wallén en lämplig lärk på Lillstubackan. Den fällde och barkade han och körde till Lekstrand. Transporten var inte så enkel eftersom den var 13 meter lång men med hjul under andra ändan lyckades han släpa den hela vägen och med en omväg runt Nissas kunde han köra in den på Lekstrand.

Den 1 juni tog vi ned den gamla med hjälp av en skogslastare. Med en lyft slinga runt stången gick det ganska lätt att få ned den försiktigt. I bakgrunden på bilden nedan syns lärken som skall bli ny stång.

Wiking Husberg fäster lyftslingan i gripen

Den 17 juni började vi bygga ihop den nya stången med hjälp av skogslastaren. Den gamla lyftes bort och den nya sattes på plats i fundamentet. Det är mycket stabilt med två U-balkar av järn gjutna i en cementklump men det är ganska smalt mellan balkarna – 11 cm – så vi måste hugga bort en hel del av den nya stångens nedre del.

Den gamla stången isärtagen

Den gamla var inte så dålig utom tvärslåarna som var riktigt ruttna.

Den gamla stången var ganska frisk
Göran sågar den gamla stången till kaffeved
Den ny johannistandjin är klar

Den nya stången fick tvärslåar på samma höjd som den gamla men den är litet längre – exakt 13 meter lång. Tvärslåarna är fastskruvade med genomgångsbultar och stagade med flatjärn som förut. Vi har också nya linor för att staga den. De är längre än de tidigare och kan därför placeras högre så att de inte är i vägen.

Nu väntar vi bara på att den skall prydas med lövgirlander och blommor. På johanniaftonsdagen klockan 10 börjar vi resa den och firar samtidigt fornminnesföreningens 70-årsjubileum. Sigge Strömberg grundade föreningen vid ett möte den 3 juli 1952.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *