Sveriges TV över nätet

Vi har nu flera TV-mottagare i nätet som inte behöver antenn eller parabol utan hämtar allting från Internet. Det är Maxivisions burkar som fungerar som vanliga digitalmottagare  (men utan antenn). Efter en par veckors test kan man säja att de fungerar relativt bra. Ibland kan det vara litet problem men tills vidare inga större avbrott.

Burkarna (Motorola VIP1003) kostar 130 euro och klarar av HDTV. De behöver minst 2 Mbit/s för vanlig TV men 8 Mbit/s för HDTV. Maxivision tar 6 euro/mån för baskanalerna och 10 euro/mån för Sverigepaketet så det kostar 16 euro/mån. Märk väl att man inte är bunden för längre tid än en månad och kan hålla uppehåll när man vill. Jag testade med att betala och det tog inte många sekunder efter betalningen (Aktias nätbank) innan bilden kom.

Kanalerna i Sverige paketet är SVT1, SVT2, Barnkanalen, TV4 och TV6. Man kan också beställa enskilda kanaler för 3 euro/kanal/mån. SVT World hör inte till paketet men innehåller ju program som visas i de andra kanalerna. TV3 kostar 6 euro/mån. Varje kanal (av 140) kan betalas skilt för en månad åt gången oberoende av andra kanaler. Beställningar på http://www.maxivision.fi/svenska. Paketet kan man testa i två veckor tid utan att binda sej.

För att komma igång måste man först registrera sej på nätet. Sedan kopplar man burken till nätet och startar den. Tanken är att den automatiskt skall ladda ned programvaran men det kan behövas flera omstarter innan det lyckas, dvs. man drar ur strömkontakten och sätter i den igen. Att bara stänga med fjärrkontrollen hjälper inte.

Som jag tidigare påpekat så är tekniken inte den bästa utan den förorsakar stor belastning på nätet. Maxivision stöder inte s.k. multicast där bara en ström per kanal kommer till vårt lokalnät utan varje burk får en egen ström med bitar. Det betyder att 100 abonnenter som ser på samma program förorsakar 200 Mbit/s trafik vilket vår Internetanslutning inte klarar. Därför diskuterar vi med Maxivision att få multicaststöd vilket skulle reducera trafiken betydligt.

Men nätet är till för att användas så vi får skaffa tjockare rör ut till Internet om trafiken ökar mycket. Här skall inte sättas begränsningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *