IP-telefoni

I juni bytte jag till IP-telefoni (telefoni över Internet) men nu har Saunalahti slutat. Eller rättare sagt har Elisa som äger Saunalahti slutat och försöker få alla att använda trådlös telefoni i stället. Det skall man absolut inte göra. Den trådlösa telefonin fungerar uruselt och efter en mängd problem har Telia i Sverige beslutat avbryta överfången till trådlöst.

I tidningen Land har det under hösten varit rapporter om enorma problem med den trådlösa telefonin i varje nummer. Det bara inte fungerar. PTS (Post- och telefonstyrelsen) har också tagit Telia i örat och skarpt sagt till att så här får det inte vara.

IP-telefonin har fungerat ganska bra. Jag har både finländsk och svensk nummer från Cellip och nu flyttade jag vårt gamla hemnummer till Nettipuhelin.fi. Det blir inga fasta månadsavgifter alls om man inte vill flytta sitt gamla nummer. Men det vill jag nog ha kvar så vi får betala 3 euro/månad för det av någon underlig anledning.  Alla som har IP-telefon i Nettipuhelin.fi (eller Perustele som firman också heter)  kan tala gratis sinsemellan.

IP-telefonin kommer säkert att utvecklas vidare men redan nu är det knappast någon orsak att ha kvar den gamla kopparledningen från Sonera. Som jag skrev i juni i Spara telefonnumret så kan man köpa en adapter (ATA) till den gamla telefonen så kan man ringa som förut.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *