Centralbyggandet börjar

I går hämtade jag en hel del material till den nya centralen i gamla skolan. Kablarna är indragna i vinden och Krille har täckt en stor del av gropen bakom huset. Men det är bäst att akta sej för vi lämnar en grop kvar så vi kan fortsätta att gräva in vattenledningen nästa sommar.

En hel del av byabolagets material är nu flyttat till gamla skolan. Det har tagit en hel del utrymme i vår lada och i stallet. Ett litet lager kommer jag att hålla kvar så jag inte behöver åka till skolan efter varenda burk.

Kablarna är inte vackert dragna än för de är otroligt styva i kölden. Nästa sommar går det säkert bättre att få dem placerade snyggt. I vinden är det enkelt att följa ytterväggen fram till vessan vid verandan och sedan dra ned den via luftröret. Vessa och lavoar flyttas förstås bort men det finns två vessor kvar ännu efter det i tamburen. Sedan gäller det att sätta upp bord och hyllor och flytta in skåpet. Det ryms med nöd och näppe.

Två kablar med 24 och 48 fibrer skall svetsas fast i panelerna i skåpet och så är det bara att skruva fast den nya växeln. Den klarar Gigabits anslutningar så i och med det så tar vi steget in i ett ännu snabbare nät. Nu är det ännu dyrt att köra med 1 Gigabit hela vägen till Helsingfors men om nån vill betala en massa så är det tekniskt möjligt. Allt fler fibernät planerar för Gigabit eftersom Gigabits elektronikburkar inte mera är så väldigt dyra.

Det som intresserar är förstås när jag svetsar kablarna till den nya centralen för då måste jag bryta förbindelsen för södra Lappträsk för en tid. Det vet jag ännu inte eftersom mycket kan krångla men före jul blir det knappast och därefter beror det på vädret. Det är inge roligt att svetsa i -30 graders kyla. Tills vidare har det varit varmt men det skall bli kallt efter jul – få se hur kallt. Till nyår har vädret ofta svängt och blivit riktigt smällkallt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *