Hindersby videokonferenscentral

Nåja, det var bara vår gamla videokonferensutrustning som jag ställde upp i gamla folkskolan. Det blev litet bråttom för vi hade i dag Nylands Fibereftermiddag som Erkki Rope organiserat – en verkligt framåtsträvande man. Sådana finns det inte många av. Så nu är utrustningen testad och fungerar. Intressant nog har det kommit små videotelefoner som är ganska bra de senaste åren. Men nog behöver man en riktigt stor skärm för att det skall vara någon nytta med videon. Och HD-kvalitet.

Hindersby och Lappträsk är ännu föregångare men allra mest har man byggt ut fibernätet i Österbotten. Det har redan kommit till nästa steg där de små lokala näten kopplas ihop till ett stort regionnät och dit har vi långt i Nyland. Glädjande nog var Lovisa Telefons vd Gustaf Forsberg med och kom med riktigt bra synpunkter. Östra Nyland över huvud taget har det bra för vi har också Liljenet. På annat håll i landet är det mestadels sorgligt. Någon 100 Mbit/s för alla år 2015 kommer vi nog inte att se. Det är bara fantasier.

Trots allt så har inställningen blivit mycket bättre än för 12 år sedan då Ul Grindgärds och jag började åka runt landet och prata fibernät. Och fick slåss med både ministeriet och operatörerna som direkt motarbetade fibernät. Ministeriet fick ta skeden i vacker hand då regeringen 4.12 2008 beslöt om Bredband2015 men de stora operatörerna stretar ännu emot. Så här ur vår synvinkel är det ju patetiskt då Soneras representant på fullt allvar påstår att 128 kbit/s räcker till “på landet” … En tid överlever väl Sonera ännu av bara farten men sedan är det nog konkursen som knackar på dörren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *