Bäckby fibernät

Vi hade i går HB Services styrelsemöte på gamla folkskolan och behandlade bland annat Bäckby fibernät. Redan i fjol beslöt vi att Bäckby skall byggas ut och nu tänkte vi ha ett möte med Bäckby inom februari och försöka få planeringen klar under våren så vi kan börja gräva i maj-juni.

Tanken är den att HB Service bygger stomnätet med två kopplingspunkter: en i Bäckby centrum där nu vår kabel tar slut och en vid Brusas tåget (Bruusas tååi). Sedan har situationen ändrats sedan i fjol att det verkar som om kommunen går med fiber under rikssexan vid industriområdet och då skulle det löna sej för oss att dra fiberkabel genom Bäckby dit. Då skulle vi ha en reservväg ifall det händer nånting med kabeln – till exempel vid den olyckliga skarven i Lindkoski å.

Därför beslöt styrelsen att HB Service deltar i kostnaderna för byggandet av kabeln till Norrmarks och reserverar ett antal fibrer för Internetanslutning den vägen. Det betyder i praktiken att anslutningar på vägen bara betalar en del av kabelkostnaden och grävandet – ungefär en sjättedel av totala kostnaden för länken som är ungefär 3500 meter. Om man räknar med att det kostar omkring två euro per meter med kabel och allt så skulle det betyda en kostnad på omkring 1100 euro per anslutning.

Det här är enbart preliminära siffror och kartan nedan bara ett första utkast. Den exakta dragningen måste diskuteras och erfarenheten visar att man inte vet hur den blir innan kabeln är färdigt neddragen.

De blå fyrkanterna är kopplingspunkterna. Därifrån får var och en dra kabel till sitt eget hus. Kabeln är redan kopplad vid gamla folkskolan så det går att få anslutning så fort som kopplingspunkterna är uppställda – troligen i juni. HB Service har inte resurser att gräva kabel – utom stomkabeln (blå). Men HB Service kommer att ha 6 km kabel på en trumma (ca 100 cm diameter) vid gamla folkskolan i vår. Eller mer om det behövs.

Anslutningavgiften är som förut 1000 euro och aktieägarna får rabatt. Den avgiften skall täcka nätets gemensamma utrustning och stomkabeln. Det är troligen landets lägsta anslutningsavgift – det normala är 2000-3000 euro. Utom Elisa som skall ha 52000 euro (nä, det är inte en nolla för mycket …).

Man får använda lokalnätet gratis men Internetavgiften är 20 euro/månad och underhållsavgiften ca. 6 euro/månad. Alla anslutningar är 100/100 Mbit/s. Det torde också vara landets lägsta månadsavgift. Anslutningsavgiften kan man betala på 10 år månatligen (eller enligt avtal) men då kommer det litet ränta utanpå.

Styrelsen beslöt också inleda samarbete med Liljenet. Det är lönsamt för alla parter och i framtiden blir väl näten så småningom ihopkopplade till större enheter. Men det vet man ännu inget om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *