Tjockt med folk på årsmötet

Vi trodde det skulle komma 15 och så kom det 25 personer på årsmötet. Bara med nöd och näppe rymdes vi in i biblioteket på gamla folkskolan. Inga hade i alla fall kokat tillräckligt med kaffe och gjort en mängd bullasjivor med “tocka oost”.

Nu råkade det sej så att Åke Grandell hade födelsedag just idag så vi uppvaktade honom med litet blommor och “videkissor” och sjönga “Har den äran”. Mycket lämpligt att ha första årsmötet på en sådan dag.

Bokslutet lämnade vi till nästa årsmöte eftersom vi hade haft mycket litet verksamhet år 2011 rent ekonomiskt. Men verksamhetsberättelsen för fjolåret var ända ganska diger även om vi inte ännu börjat jobba med själva huset. Budgeten för år 2012 är ganska stor men består mest av engångsutgifter för det nya värmesystemet. Eftersom vi inte fick bidrag från Finlands hembygdsförbund så får vi balansera med vipplån för vi måste nog byta värmesystem i alla fall.

Det blev ganska livlig diskussion om verksamheten i huset och vi slog fast att folk från grannbyarna också är välkomna i vår verksamhet. Några väldigt strikta gränser sätter vi nog inte. Hyresnivån skule vi gärna sätta väldigt lågt men vi har inga pengar och måste få elektriciteten betald så det blev 10 euro för riktigt små möten i lärarbostaden, 30 euro för en kväll på skolsidan och 60 euro för en hel dag. Därtill kommer extra värmekostnader under den kallaste vintern. Vi skottar ingen snö eller gör annat gårdskarlsjobb utan var och en måste sköta det själv.

Medlemsavgiften blev 10 euro per år för personer och 20 euro för föreningar. Dessa pengar går till driften som uppskattades till ca. 1800 euro per år för underhållsvärme (+10 grader). Till styrelseordförande valdes Nisse Husberg och av styrelsen fortsätter Inga Wickholm, Göran Wallén samt Berit Husberg. Som nya medlemmar invaldes Heli Nybondas och Bengt Ollas.

Den här sommaren är det viktigaste att bygga om värme och vatten. Också en väg till rinken är rätt viktig. Uthuset byggs litet om så dörrarna fungerar från baksidan. Pappersinsamlingen blir kvar. Många är ivriga att sätta igång men vi måste vänta med större arbeten till första maj. Då töms värmebatterierna och allt vatten stängs av varefter den nya vattenanslutningen kopplas in liksom värmepumparna – litet beroende på när vårsådden blir av.

Bertil Mickos gav åt föreningen en fin tavla av huset som han målat 1993. Dessutom skänkte han ett gammalt skatteprotokoll från 1770 och årensningspappren som dokumenterar en av byns viktigaste händelser. Åke Grandell skänkte för sin del två fina gamla böcker. De passar fint in i det kommande biblioteket. Mera böcker är på kommande men också här måste vi vänta på första maj.

Dokumentet från 1770 och tavlan (nedan).

Böckerna på bordet har Åke Grandell nyss skänkt åt föreningen.

En vacker solig vårdag och en mängd entusiastiska årsmötesdeltagare. Vi kan verkligen vara nöjda med föreningens första årsmöte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *