Storebror ser dej ännu bättre

Gamla folkskolan är väl byns mest övervakade hus med kameror dygnet runt. Nu har övervakningen blivit ännu bättre (enligt punkt 4 i verksamhetsplanen). I våras kom det en ny generation nätverkskameror som är bättre och billigare än förut. De har HD bild, är rörliga och har nattsyn. Priset på en nätverkskamera var omkring 500 euro för fem år sedan men är nu nere i ca. 80 euro fastän kameran är bättre.

Det lönar sej att köpa kamera över nätet och en intressant plats är eBay. Det är en internationell handelsplats som ibland har ytterst förmånliga varor. Till exempel köpte jag i somras 10W lysdiodstrålkastare för en femtedel av priset i butik i Finland – under 7 euro inburna på verandan !

Allting är inte så förmånligt. Vissa saker får man lika billigt från Biltema eller Clas Ohlson. Men det lönar sej att se efter. Vanligen handlar jag i Tyskland på eBay.de eller England eBay.co.uk. Kameran är köpt från säljaren microsat i England. Bara efter nån timme var den på posten och efter ett par dagar i vår veranda (postiljonen är vänlig nog att sätt in paketen under tak). Men man skall se noggrant på transportkostnaderna – de kan skilja sej mycket från en säljare till en annan.

Det finns riktigt billiga prylar om man köper från Hongkong eller Kina men då finns det risk för att paketet fastnar i tullen så jag brukar hålla mej till EU-säljare. Det kan ta nån vecka från Hongkong och en månad från Kina.

Kameran är fastskruvad i hörnet på gamla skolan och man kan se bägge ingångarna och baksidan av uthuset. Vem som helst kan se på kameran inom vårt nät på

http://192.168.100.86:81

men bara administratören kan styra kameran. Använd User: hindersbygg och Password: hindersbygg. Det är bara bra om så många som möjligt tittar på kameran för då blir övervakningen effektivare. Med rätt program kan man också få ljud från kamerans mikrofon.

DSCN3090

Och så här ser det ut från kameran i bakre ändan:

09.22.2013 17_01_05

och i främre ändan:

09.22.2013 16_59_54

Kameran går också att vrida uppåt och nedåt så man kan se rakt nedåt om man vill.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *